W piątek często przyrządzam rybę. Ulubiona wersja mojej rodziny to ta ze szpinakiem

W piątek często przyrządzam rybę. Ulubiona wersja mojej rodziny to ta ze szpinakiem

Dodano: 
Ryba ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jak piątek, to u mnie często dania z ryb. Ostatnio jednak już ich nie smażę, bo ulubiona wersja mojej rodziny to ryba duszona ze szpinakiem. Muszę przyznać, że ta kompozycja jest pyszna i prosta w przygotowaniu.

Jak tylko uda mi się kupić smaczną rybę, chętnie zamieniam ją w zdrowy obiad. Zwykle robię to w piątek, a na talerzach mojej rodziny pojawia się ryba duszona ze szpinakiem. Ta kompozycja nie tylko doskonale wygląda, ale też świetnie smakuje. A ja lubię ją przyrządzać, bo nie zajmuje to dużo czasu.

Jaka ryba najlepiej nadaje się do duszenia?

Do duszenia można przeznaczyć w zasadzie każdą rybę. Mogą to być ryby chude, tłuste, morskie i słodkowodne. Ja zwykle sięgam po polędwicę z dorsza lub coraz łatwiej dostępne w sklepach filety z łupacza. Ogólnie najlepiej sprawdzą się tu grubsze filety, pozbawione ości. Będą soczyste po przyrządzeniu i będzie się je jadło z prawdziwą przyjemnością.

Jak zrobić rybę duszoną ze szpinakiem?

Rybę duszoną ze szpinakiem robię dosłownie w 15-20 minut. Dlatego nie przygotowuję jej zwykle z wyprzedzeniem, a tuż przed podaniem. Zdążę to zrobić nawet po powrocie z pracy. Zasada jest taka, że najpierw podsmaża się szpinak, a gdy straci jędrność, dodaje się do niego kawałki ryby i całość dusi się pod przykryciem na niedużym ogniu. Smaku całości dodają kapary, które są wyraziste. Jeśli jednak ktoś ich nie lubi, bez problemu może je pominąć.

Przepis: Ryba ze szpinakiem

Ryba duszona na patelni ze szpinakiem i kaparami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g fileta rybnego, np. z dorsza
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak i podgrzewaj go, aż straci jędrność. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
  2. Dodawanie rybyFilet rybny opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, dodaj do szpinaku. Rybę przygrzej ze wszystkich stron, a potem patelnię przykryj i duś rybę i szpinak ok. 10 minut. Potrawę posyp kaparami, solą i pieprzem, duś jeszcze 2-3 minuty.

Inna wersja ryby duszonej ze szpinakiem

Jeśli chcecie, by ta potrawa nabrała bardziej aksamitnej konsystencji i delikatniejszego smaku, dodajcie do niej trochę śmietanki. Składnik ten doskonale komponuje się z rybą i szpinakiem. Pasuje nawet do kaparów. Sos robi się wtedy białawy i kremowy. Po dolaniu śmietanki, całość trzeba dusić ok. 5 minut.

Czytaj też:
Jak usmażyć paluszki rybne, żeby były chrupiące? Wiele osób popełnia prosty błąd
Czytaj też:
Rumienię rybę i zalewam ją aksamitnym płynem. To danie z patelni jest lekkie i pełne smaku

Źródło: smaki.pl