Tę zapiekankę robię po pracy na szybki obiad. Wystarczy ryż i 3 tanie dodatki

Tę zapiekankę robię po pracy na szybki obiad. Wystarczy ryż i 3 tanie dodatki

Dodano: 
Zapiekanka ryżowa z mięsem i pieczarkami
Zapiekanka ryżowa z mięsem i pieczarkami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Lubię smaczne, szybkie i tanie obiady. Szczególnie doceniam je we wrześniu, gdy dzieci wracają do szkoły, a ja nie mam czasu na długie gotowanie. Jednym z takich dań jest ekspresowa zapiekanka na bazie ryżu.

Co najczęściej przyrządzacie na obiad? Ja, gdy jestem zabiegana, chętnie robię prostą zapiekankę z ryżu, mięsa i pieczarek. Składniki są tanie, a lubi je cała rodzina. Danie doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i podaję z posiekaną natką pietruszki. Takie proste połączenie smaków zawsze zbiera sporo komplementów od moich bliskich.

Jak przygotować ryż do zapiekanki?

Ryż do zapiekanki trzeba wcześniej ugotować. Powinien on być ugotowany na sypko i wręcz jest wskazane, by pozostał lekko niedogotowany. Wtedy po czasie spędzonym w piekarniku powinien wyjść idealny. Do zapiekania najlepiej nadaje się ryż biały długoziarnisty, ewentualnie basmati lub jaśminowy. Można też użyć ryżu pełnoziarnistego lub jego mieszanki z innym ryżem.

Jak zrobić zapiekankę z ryżu, mięsa i pieczarek?

Przyrządzenie zapiekanki ryżowej jest banalnie proste. Bez problemu wykona ją nawet osoba, która dopiero rozpoczyna przygodę z gotowaniem. Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć mięso i pieczarki, a potem je wymieszać i zapiec pod pierzynką z sera.

Przepis: Szybka zapiekanka ryżowa

Zapiekanka z ryżu, mięsa i pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50 dag pieczarek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną ilością zimnej wody, zagotuj. Dodaj trochę soli, zmniejsz ogień, gotuj go pod przykryciem 12-13 minut. Jeśli została w nim woda, odcedź ją.
  2. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, duś kilka minut, aż odparuje nadmiar płynu. Pieczarki dodaj do ryżu. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oleju.
  3. Wykańczanie zapiekankiRyż wymieszaj z pieczarkami i mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Całość posyp serem, piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Pieczarki możesz zastąpić grzybami leśnymi. Zapiekanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Jak przygotować sos do zapiekanki?

Do zapiekanki ryżowej warto dodać prosty sos. Dzięki niemu potrawa nie będzie sucha, zyska też na smaku. By go przygotować, wystarczy wymieszać 1/2 szklanki śmietanki 30% z 1-2 łyżkami startego sera. Sosem należy polać potrawę przed posypaniem serem. Pieczarki doskonale komponują się ze śmietaną i cała potrawa robi się aksamitna.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata
Czytaj też:
Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiad