To pyszne spaghetti z kremowym sosem robię ekspresowo. Przepis dał mi znajomy szef kuchni

To pyszne spaghetti z kremowym sosem robię ekspresowo. Przepis dał mi znajomy szef kuchni

Dodano: 
Spaghetti z szynką i kremowym sosem
Spaghetti z szynką i kremowym sosem Źródło: Shutterstock / New Africa
Makaron z sosem to sprawdzony i niezawodny sposób na szybki obiad. Dziś proponuję przepis na ekspresowe spaghetti z szynką i sosem, który zachwyca wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją.

Makaron z sosem serowym to ciesząca się dużą popularnością potrawa kuchni amerykańskiej. Przepis otrzymałem od znajomego szefa kuchni, który na co dzień serwuje to danie w swojej restauracji. Choć potrawa zawiera jedynie kilka składników, to gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Krótki czas jej przygotowania pozwala zjeść sycący, domowy posiłek nawet po długim dniu ciężkiej pracy. Ten szybki obiad z makaronu robię w około 30 minut.

Jak zrobić spaghetti z szynką i sosem serowym?

Klasyczny, amerykański sos serowy zawiera kilka tanich składników. Możesz wzbogacić przepis podstawowy ulubionymi ziołami. Co więcej, sos serowy możesz przygotować z jednego lub kilku rodzajów ulubionego sera żółtego np. gouda, edamskiego, morskiego lub cheddara. Do sosu serowego możesz również dodać ser pleśniowy (np. gorgonzolę), delikatny ser mozzarella i kremową ricottę lub mascarpone. Sekretem idealnego sosu serowego jest gładka, aksamitna konsystencja. Zanim sos stanie się jednolity, musisz uzbroić się w cierpliwość. Uważaj, żeby nie przypalić gotującego się sosu – podczas roztapiania sera ustaw minimalną moc palnika.

Rada: im bardziej rozdrobnisz ser, tym szybciej się on rozpuści. Polecam zetrzeć ser na tarce o bardzo drobnych oczkach. Miękkie sery, które trudno jest zetrzeć, możesz bardzo drobno pokruszyć.

Wskazówka: tradycyjny sos serowy powstaje na bazie zasmażki, więc jest dość ciężki i kaloryczny. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz lżejszy sos serowy bez masła i mąki.

Przepis: Spaghetti z szynką i sosem serowym

To ekspresowe danie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 g suchego makaronu spaghetti

Na sos:

  • 250 g żółtego sera
  • 250 ml mleka półtłustego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 125 g szynki długodojrzewającej
  • 80 g parmezanu
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. GotowanieMakaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź na sitku lub durszlaku. W międzyczasie rozpocznij robienie sosu serowego.
  2. Przygotowanie sosu serowegoSer żółty zetrzyj na tarce. W rondelku rozpuść masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodaj mąkę pszenną. Mieszaj, aż powstanie gładka, jasna zasmażka. Następnie stopniowo wlewaj mleko. Cały czas mieszaj, żeby uniknąć powstawania grudek. Gotuj zasmażkę z mlekiem 1-2 minuty, a następnie stopniowo dodawaj ser. Baza sosu powinna delikatnie wrzeć. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu sosu. Gdy dodasz cały ser, mieszaj do momentu, aż się rozpuści i sos zyska idealnie gładką konsystencję. Gotowy sos serowy dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie dodatkówSzynkę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Możesz podsmażyć wędlinę na niewielkiej ilości tłuszczu. Oderwij kilka listków bazylii, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. WykonanieOdcedzony makaron wyłóż na talerze. Posyp go kawałkami szynki i polej obficie gorącym sosem serowym. Wierzch potrawy udekoruj parmezanem i listkami bazylii.

Jak zrobić sos serowy bez masła i mąki?

Sos serowy możesz przygotować bez ciężkiej zasmażki. Wystarczy, że starty na tarce ser (250 g) rozpuścisz w 175 ml śmietanki kremówki 30% lub w mleku wymieszanym ze śmietanką w proporcji 1:1 bądź 2:1. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, to możesz go zagęścić, dodając więcej startego sera.

Zioła i przyprawy, dzięki którym wzbogacisz smak sosu serowego

Smak sosu serowego możesz wzbogacić. Idealnie komponują się z nim np.:

  • słodką, ostra i wędzona papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki,
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz biały,
  • płatki chili,
  • tymianek, rozmaryn lub oregano.

Do jakich potraw można wykorzystać sos serowy?

Sos serowy to nie tylko pyszny i sycący dodatek do makaronu. Możesz wykorzystać go jako dip do słonych przekąsek np. chipsów z tortilli oraz jako dodatek do warzyw, bo świetnie komponuje się m.in. ze smakiem brokułu, kalafiora i fasolki szparagowej.

Czytaj też:
Spaghetti z pieczoną dynią wygrywa u mnie z innymi daniami z makaronu. Spróbuj, a oszalejesz na jego punkcie
Czytaj też:
Przepis na to tanie spaghetti dostałem od sąsiadki. Potrawa smakuje rewelacyjnie i jest gotowa raz-dwa