Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik

Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik

Dodano: 
Por zapiekany z ziemniakami
Por zapiekany z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Jeżeli szukasz pomysłu na sycące danie lub nietypowy dodatek np. do mięs, to ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę. Potrawa nie wymaga wiele pracy i możesz ją przygotować zarówno z wczesnych, jak i z zeszłorocznych ziemniaków.

Z surowych lub podgotowanych ziemniaków można wyczarować wiele pysznych dań. Ja często sięgam po przepisy na różne zapiekanki, bo łatwo się je robi, a ich skład można dobrać pod własne upodobania. Tym razem zachęcam do wypróbowania pora zapiekanego z ziemniakami. To jedna z ulubionych potraw moich bliskich. Połączenie ziemniaków z podsmażonymi na maśle porami oraz żółtym serem gwarantuje kulinarny sukces. Sprawdź, jak przygotować szybką i bardzo smaczną zapiekankę z pora oraz ziemniaków.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z porem?

Por zapiekany z ziemniakami to proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy ugotować ziemniaki oraz przygotować farsz do zapiekanki, a następnie ułożyć składniki w naczyniu do zapiekania, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

Do farszu możesz dodać zarówno białą, jak i zieloną część pora. Najlepsze do zapiekania są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które nie rozpadają się w czasie gotowania i pieczenia. Do zapiekanki wybierz ziemniaki o podobnej wielkości i ugotuj je w całości. Nie musisz gotować ziemniaków w mundurkach, ale kontroluj stopień ich miękkości – w przypadku średniej wielkości ziemniaków zeszłorocznych wystarczy 10 minut gotowania. Młode ziemniaki nie wymagają obierania – wystarczy starannie je wyszorować, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki.

Por zapiekany z ziemniakami doskonale smakuje z dodatkiem sosu z mleka i słodkiej śmietanki oraz sosu na bazie śmietanki i jajek. Zapiekanka z pora i ziemniaków oraz sosu z dodatkiem jajek jest bardziej sycąca i można nią zastąpić dwudaniowy obiad. Idealnym dodatkiem do zapiekanki z porów i ziemniaków jest także sos beszamelowy, który możesz przygotować z 500 ml mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 100 g masła oraz soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem

Połączenie w zapiekance ziemniaków i pora z delikatnym sosem i żółtym serem smakuje wyjątkowo.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 175 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Dodatkowo:

  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówZeszłoroczne ziemniaki obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz upiec pora z młodymi ziemniakami, to starannie je umyj i wyszoruj za pomocą miękkiej szczoteczki lub szorstkiej strony nowej gąbki kuchennej. Młode ziemniaki również podgotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania młodych i zeszłorocznych ziemniaków skraca zalanie warzyw gorącą wodą. Podgotowane ziemniaki odcedź i odsącz na sitku lub durszlaku z nadmiaru wody. Gdy ziemniaki przestygną, pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Przygotowanie farszuPory przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w półplasterki o grubości około 5 mm. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Dodaj pory i smaż około 5 minut, często mieszając. Do podsmażonych porów dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj śmietankę kremówkę z mlekiem oraz połową startego żółtego sera. Zamiast mleka możesz dodać warzywny lub mięsny bulion. Dodaj do sosu pieprz ziołowy oraz rozmaryn i wymieszaj. Możesz również doprawić sos do smaku solą. Jeżeli chcesz przygotować sos z jajkami, to zmniejsz ilość mleka do 125 ml, dodaj 2-3 średnie jajka i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Sos beszamelowy przygotujesz z jasnej zasmażki, do której wystarczy dodać lekko ciepłe mleko i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy sos dopraw do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
  5. Łączenie składnikówPrzygotuj formę do zapiekania i wysmaruj jej dno oraz brzegi pozostałym klarowanym masłem. Układaj warstwami pokrojone na plasterki ziemniaki i pory. Każdą warstwę porów polej przygotowanym sosem. Na wierzchu zapiekanki powinny znajdować się ziemniaki. Możesz wierzch zapiekanki od razu posypać resztą żółtego sera lub dodać ser na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Jeżeli dodasz ser od razu, to może mocno się przypiec.
  6. PieczenieWstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 40 minut – do miękkości warzyw.

Wskazówka: przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu np. paprykę, marchewkę lub szpinak oraz doprawiając potrawę ulubionymi ziołami i przyprawami. Ze smakiem porów oraz ziemniaków doskonale komponują się m.in. biały pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, tymianek, majeranek i oregano.

Z czym podawać por zapiekany z ziemniakami?

Por zapiekany z ziemniakami to samodzielne danie lub dodatek, który możesz podać do wielu dań, np. do pieczonych i duszonych mięs oraz ryb.

Czytaj też:
Zapiekam proste składniki pod pierzynką z ziemniaków. Mój mąż ciągle prosi o ten obiad
Czytaj też:
To najprostsza zapiekanka, jaką znam. Rozcinam tylko osłonkę i dorzucam 4 dodatki