Gulasz wieprzowy z tymi owocami to u mnie hit. Dodaj je, a ugotujesz najlepszy obiad pod słońcem

Gulasz wieprzowy z tymi owocami to u mnie hit. Dodaj je, a ugotujesz najlepszy obiad pod słońcem

Dodano: 
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy Źródło: Shutterstock / Habs Photography
Moja rodzina uwielbia gulasz z łopatki wieprzowej. W tym sezonie wypróbowałam nowy przepis na to danie. Jego sekretnym składnikiem są sezonowe owoce. Danie smakuje genialnie. Poznaj mój przepis.

Gulasz wieprzowy z czerwoną porzeczką to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Początkowo byłam przeciwna wrzucaniu owoców do dań wytrawnych, ale szybko zmieniłam zdanie. Solidna porcja owoców sprawia, że mięso tylko zyskuje. Lekko kwaśny smak porzeczki nadaje potrawie charakteru. Latem musisz spróbować.

Jak zrobić pyszny gulasz wieprzowy?

Pyszny gulasz robię w mniej więcej dwie godziny. Czerwona porzeczka sprawia, że wieprzowina staje się wyjątkowo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Wrzucam ja jednak dopiero pod koniec wraz z warzywami. Nie duszę składników razem zbyt długo, bo nie lubię, gdy warzywa nie stawiają oporu pod zębami. Jeśli wolisz delikatniejsze, pogotuj gulasz z porzeczkami i warzywami nieco dłużej. Możesz też zakończyć przyrządzanie w momencie, gdy płyn w garnku znacznie już odparuje. Uważaj tylko, by nic nie przypalić.

Przepis: Gulasz wieprzowy z porzeczkami

Delikatne mięso z dodatkiem warzyw i kwaśnego letniego owocu idealne na rodzinny obiad

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
606 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 75 g czerwonej porzeczki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaŁopatkę wieprzową pokrój w większą kostkę. Wrzuć ją do miski i połącz z 1 łyżką oleju rzepakowego. Dodaj słodką i ostrą paprykę, a także trochę soli i pieprzu. Odstaw.
  2. Uszykowanie składników na gulaszPorzeczki umyj, oddziel je od gałązek. Marchew obierz i pokrój na kawałki. Paprykę opłucz i oczyść z nasion. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj osobno.
  3. Gotowanie gulaszuW większym garnku rozgrzej pozostały olej. Wrzuć mięso i lekko je zrumień. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wrzuć czosnek, a po około 30 sekundach dodaj bulion. Duś pod przykryciem przez 70-90 minut. Pod koniec gotowania wrzuć pozostałe warzywa oraz porzeczki. Przyrządzaj jeszcze przez 7 minut. Jeśli to konieczne wsyp mąkę ziemniaczaną, by zagęścić gulasz. Dopraw potrawę solą i pieprzem.

Jak podać gulasz wieprzowy z porzeczką?

Najlepszym dodatkiem do aromatycznego i bardzo przyjemnego dania są moim zdaniem tłuczone ziemniaki, które można wręcz nasączyć sosem. Jeśli masz ochotę, na coś, co będzie się ładnie prezentowało na talerzach, postaw na ulubioną kaszę ugotowaną na sypko. Kasza gryczana niepalona czy niezbyt gruba jęczmienna będą tu idealne.

Inne warianty gulaszu wieprzowego

Do gulaszu wieprzowego możesz też dodać inne owoce. Agrest, śliwki czy brzoskwinie sprawią, że uzyskasz również smaczne danie. Za każdym razem upewnij się tylko, czy nie jest za słodkie lub za kwaśne, gdy będziesz doprawiać. Nie chcesz, by jedzącym wydawało się, że zamiast pysznego gulasz na talerzu mają coś równie kwaśnego, jak czysty sok cytryny czy słodkiego niczym owocowy syrop do herbaty.

Gulasz możesz zagęścić też zasmażką. Polecam jasną, którą przygotowuje się przez lekkie podsmażenie mąki pszennej na porcji masła. Pamiętaj jednak, że taki dodatek, choć nada daniu przyjemnie kremowej konsystencji, sprawi też, że nabierze ono ciężkości. Dostarczy również znacznie więcej kalorii.

Czytaj też:
Ten gulasz z żołądków drobiowych to moje wielkie odkrycie. Nie wiedziałam, że tak mogą smakować
Czytaj też:
Ten gulasz warzywny to mistrzostwo świata. Zrobisz go w pół godziny z prostych składników

Źródło: Smaki.pl