Nie tylko ogórki nadają się na mizerię. Surówka z tego taniego warzywa jest równie smaczna

Nie tylko ogórki nadają się na mizerię. Surówka z tego taniego warzywa jest równie smaczna

Dodano: 
Mizeria z cukinii
Mizeria z cukinii Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Mizeria to w Polsce jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Doskonale pasuje do dań mięsnych, ale nie tylko. Jak się okazuje można ją zrobić nie tylko z ogórków, ale też z innego taniego warzywa.

Ostatnio nie miałam w swoich zapasach ogórków, a mizeria pasowała do obiadu, jak ulał. W lodówce znalazłam jednak dwie młode, chrupiące cukinie. Postanowiłam zastąpić nimi ogórki i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Mizeria wyszła delikatna i chrupiąca, a orzeźwiającego smaku z powodzeniem dodała jej świeża zielenina.

Jaka cukinia jest najlepsza na mizerię?

Na mizerię oczywiście najlepsza jest młoda i jędrna cukinia. Jest ona niezwykle chrupiąca i soczysta, zwłaszcza jeśli wybierze się nieduże sztuki o grubości ogórków sałatkowych. Takie mają cieniutką skórkę, dlatego nie trzeba ich obierać. Ich nasionka są też drobne, mniejsze nawet od nasion ogórka. Po pokrojeniu takiej cukinii w plasterki, do złudzenia przypomina ona ogórek.

Jak zrobić mizerię z cukinii?

Mizerię z cukinii robi się podobnie, jak z ogórka. Z tą różnicą, że cukinii nigdy nie obieram. Dzięki temu tę wersję mizerii przygotowuję nieco szybciej.

Przepis: Mizeria z cukinii

Soczysty dodatek do obiadu przygotowany z plasterków cukinii

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
40 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  2. Wykańczanie mizeriiDo cukinii dodaj posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz jogurt. Całość wymieszaj, od razu podawaj.

Mizeria z cukinii – kilka wskazówek

Mizeria z cukinii to doskonały dodatek do obiadu. Szczególnie dobrze komponuje się z duszonymi, pieczonymi i grillowanymi mięsami oraz z rybami. Można ją też podać do pieczonego drobiu. W upał można też ją zjeść na lekką i zdrową przekąskę. A oto kilka wskazówek, które mają wpływ na smak tej surówki:

  • Do mizerii z cukinii warto dodać posiekaną zieleninę. Oprócz natki pietruszki i mięty, doskonale sprawdzą się też szczypiorek, koperek czy bazylia. Dzięki nim mizeria nabierze bardziej orzeźwiającego smaku.
  • Do mizerii z cukinii możesz też dodać drobno posiekaną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Mizerię z cukinii można wymieszać nie tylko z jogurtem naturalnym, ale też z gęstą śmietaną czy maślanką. Jeśli jednak wolisz bezmleczną surówkę, skrop ją tylko oliwą z oliwek.
  • Do mizerii z cukinii możesz dodać trochę pokrojonego ogórka. Warzywa te będą się ze sobą dobrze komponować, a przy okazji mizeria nabierze charakterystycznej, orzeźwiającej nuty smakowej.

Czytaj też:
Polska mizeria znalazła się w światowym rankingu. To jedno z najpyszniejszych zestawień
Czytaj też:
Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę