Biorę 3 zdrowe warzywa i robię przepyszną surówkę do obiadu. Ten tani dodatek pasuje do wielu dań

Biorę 3 zdrowe warzywa i robię przepyszną surówkę do obiadu. Ten tani dodatek pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka do obiadu
Surówka do obiadu Źródło:Shutterstock / FotosDo
Jeżeli masz dość monotonii w kuchni, to koniecznie wypróbuj przepis na tę prostą sałatkę do obiadu. Doskonale pasuje do dań z mięsem, ryb i jajkami oraz potraw jarskich np. kotletów warzywnych lub kaszotto.

Surówki i sałatki do obiadu to nie tylko dodatki, które wzbogacają smak różnych potraw i sprawiają, że są bardziej sycące, ale także sposób na zwiększenie przyswajalności niektórych składników odżywczych m.in. żelaza.

Surówkę do obiadu możesz zrobić ze świeżych oraz przetworzonych warzyw np. kiszonych, pieczonych lub gotowanych. Poniższy przepis uwzględnia świeżą, chrupiącą marchewkę i białą kapustę oraz pieczone lub gotowane buraki. Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać buraki, które pozostały po gotowaniu barszczu czerwonego bądź świeżo ugotowane lub upieczone. Jeżeli lubisz smak surowych buraków, to możesz zastąpić nimi warzywa poddane obróbce termicznej.

Jak zrobić surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty?

3 warzywa wystarczą, aby zrobić przepyszną i pełną witamin sałatkę do obiadu, ale niezbędny jest jeszcze sos oraz dodatek, który podnosi walory smakowe sałatki. Sekretnym składnikiem są podprażone na suchej patelni ziarenka sezamu. Sos do sałatki przygotujesz ze składników, które na pewno masz w swojej kuchni m.in. cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.

Przepis podstawowy na sałatkę do obiadu możesz modyfikować, dodając np. cebulę, jabłko, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, a także paprykę. Świeżą kapustę możesz zastąpić kapustą kiszoną.

Wskazówka: niektóre przepisy na sałatkę z białej kapusty, marchewki i buraków uwzględniają nasolenie świeżych warzyw, żeby zmiękły. Możesz kapustę i marchewkę oprószyć solą, ugnieść delikatnie dłońmi i po kilku minutach odcisnąć. Ja pomijam solenie warzyw, po którym tracą jędrność, chrupkość i naturalny smak.

Przepis: Surówka z buraków, marchewki i białej kapusty

Tę przepyszną surówkę do obiadu wyczarujesz, łącząc 3 niedrogie i bardzo zdrowe warzywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 4 małe buraki gotowane lub pieczone
  • 2 średnie marchewki

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sposób przygotowania

  1. Obieranie i krojenie warzywBuraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wykrój głąb i poszatkuj. Marchewkę umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Prażenie sezamuZiarenka sezamu wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż, cały czas mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  3. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Możesz zmienić proporcje składników, dopasowując smak sosu do własnych preferencji. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Łączenie składnikówW dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką sezamu. Pozostały sezam wykorzystasz do dekoracji sałatki. Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
  5. ChłodzeniePrzykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.

Jak ugotować lub upiec buraki do sałatki?

Zwykle robię sałatkę do obiadu z poniższego przepisu, gdy zostaną mi buraki po gotowaniu zupy lub upiekę zbyt dużo warzyw, ale możesz ugotować/upiec buraki na świeżo.

Przed obróbką termiczną dokładnie wyszoruj skórkę 4 małych buraków i nie odcinaj końcówek. Zalej warzywa gorącą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu) i poczekaj, aż warzywa zmiękną – czas gotowania i pieczenia w przypadku małych buraków to około 30 minut. Buraki nie mogą być zbyt miękkie, bo będą się rozpadały podczas krojenia i mieszania sałatki.

Ugotowane lub upieczone buraki trzeba przed dodaniem do sałatki ostudzić.

Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie pakowanych próżniowo buraków (gotowe do użycia buraki gotowane i pieczone są dostępne w wielu sklepach) lub buraków ze słoika, których kwaskowaty smak dobrze komponuje się ze smakiem pozostałych składników sałatki.

Jak podawać surówkę z buraków, marchewki i białej kapusty?

Sałatkę podawaj lekko schłodzoną lub po ogrzaniu jej do temperatury pokojowej. Przed podaniem na stół udekoruj wierzch sałatki posiekanym koperkiem i resztą prażonego sezamu.

Sałatka z powyższego przepisu doskonale pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej np. kotletów schabowych lub mielonych, sadzonych jajek i panierowanej ryby oraz potraw z różnych stron świata np. risotto, grillowanych lub smażonych krewetek, sajgonek i kurczaka curry.

Czytaj też:
Te warzywa zwykle mam pod ręką, więc często robię z nich surówkę. Jest idealna do obiadu
Czytaj też:
To najlepsza sałatka z marchewki. Przepis na nią dostałam od znajomego szefa kuchni