Jak tu nie kochać fileta z piersi kurczaka, skoro można z niego przygotować tyle wspaniałości. Można go dodać do sałatki, tortilli, a także zamienić go w tysiące dań obiadowych. Każde nieco inne, z innymi dodatkami, jednak proste w przygotowaniu i pyszne. I co warto podkreślić szybkie w przygotowaniu. Dziś proponuję wam kieszonki z 3 pysznymi składnikami. Wystarczy na nie spojrzeć, a już cieknie ślinka.
Czy trzeba marynować filet z piersi kurczaka?
Filet z piersi kurczaka można marynować w przyprawach, jednak nie jest to konieczne. A to dlatego, że to delikatne mięso dość szybko przenika przyprawami i ziołami. Co więcej, fileta z kurczaka lepiej nie solić z dużym wyprzedzeniem. Sól może bowiem „wyciągnąć” z niego soki i sprawić, że mięso po upieczeniu będzie suche i niesmaczne. Jednak oczywiście marynowanie fileta z piersi kurczaka np. w mieszance czosnku, oliwy i bazylii wyjdzie mu na dobre. Dzięki pozostawieniu fileta na jakiś czas w marynacie, mięso na wskroś będzie pełne smaku.
Jak zrobić pieczone kieszonki z kurczaka?
Na jedną porcję należy użyć jednej, pojedynczej piersi z kurczaka. A ponieważ są one różnej wielkości, właśnie tym można balansować, decydując czy ma to być porcja dla głodnego dorosłego czy dla dziecka.
Przepis: Pieczone, faszerowane kieszonki z kurczaka
Pieczony filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem, pomidorami i mozzarellą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki oliwy
- 150 g liści szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 125 g mozzarelli w kulce
- 2 pomidory
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Nacinanie i przyprawianie mięsaFilety oczyść z resztek tłuszczu, opłucz, osusz. Każdy natnij z jednej dłuższej strony, by powstała dość głęboka kieszonka. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Skrop olejem, wymieszaj.
- Duszenie szpinakuSzpinak opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp liście szpinaku i duś je, aż stracą elastyczność. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu, odparuj nadmiar soku. Szpinak przestudź.
- Nadziewanie i pieczenie kieszonekPomidory umyj, wytrzyj, pokrój je w plasterki, podobnie, jak mozzarellę. W każde nacięcie w mięsie włóż po 2-3 plastry pomidora, 2-3 plastry mozzarelli i 1/4 duszonego szpinaku. Kieszonki ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj, piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Z czym podać pieczone kieszonki z kurczaka?
Pieczone kieszonki z kurczaka nie lubią zbyt wyrazistych, przytłaczających dodatków. Lepiej podać je z ugotowanym ryżem, niż z kaszą gryczaną. Dobrym dodatkiem będzie też delikatna kasza kuskus czy pieczone albo gotowane ziemniaki. Jeśli zaś chodzi o surówki, tu także sprawdzą się te o nieco łagodniejszym smaku. Do nadzienia ze szpinaku, mozzarelli i pomidora dobrze będzie pasować np. zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnikaCzytaj też:
Obkładam filet z kurczaka 2 składnikami i piekę 30 minut. Ten obiad jest prosty i pyszny