Jak tu nie kochać fileta z piersi kurczaka, skoro można z niego przygotować tyle wspaniałości. Można go dodać do sałatki, tortilli, a także zamienić go w tysiące dań obiadowych. Każde nieco inne, z innymi dodatkami, jednak proste w przygotowaniu i pyszne. I co warto podkreślić szybkie w przygotowaniu. Dziś proponuję wam kieszonki z 3 pysznymi składnikami. Wystarczy na nie spojrzeć, a już cieknie ślinka.
Czy trzeba marynować filet z piersi kurczaka?
Filet z piersi kurczaka można marynować w przyprawach, jednak nie jest to konieczne. A to dlatego, że to delikatne mięso dość szybko przenika przyprawami i ziołami. Co więcej, fileta z kurczaka lepiej nie solić z dużym wyprzedzeniem. Sól może bowiem „wyciągnąć” z niego soki i sprawić, że mięso po upieczeniu będzie suche i niesmaczne. Jednak oczywiście marynowanie fileta z piersi kurczaka np. w mieszance czosnku, oliwy i bazylii wyjdzie mu na dobre. Dzięki pozostawieniu fileta na jakiś czas w marynacie, mięso na wskroś będzie pełne smaku.
Jak zrobić pieczone kieszonki z kurczaka?
Na jedną porcję należy użyć jednej, pojedynczej piersi z kurczaka. A ponieważ są one różnej wielkości, właśnie tym można balansować, decydując czy ma to być porcja dla głodnego dorosłego czy dla dziecka.
Z czym podać pieczone kieszonki z kurczaka?
Pieczone kieszonki z kurczaka nie lubią zbyt wyrazistych, przytłaczających dodatków. Lepiej podać je z ugotowanym ryżem, niż z kaszą gryczaną. Dobrym dodatkiem będzie też delikatna kasza kuskus czy pieczone albo gotowane ziemniaki. Jeśli zaś chodzi o surówki, tu także sprawdzą się te o nieco łagodniejszym smaku. Do nadzienia ze szpinaku, mozzarelli i pomidora dobrze będzie pasować np. zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnikaCzytaj też:
Obkładam filet z kurczaka 2 składnikami i piekę 30 minut. Ten obiad jest prosty i pyszny