Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny

Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny

Dodano: 
Pieczony filet z piersi kurczaka
Pieczony filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / koss13
Jak zamienić filet z kurczaka w pyszny obiad? Wystarczy go naciąć i nadziać prostymi składnikami, co zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Potem na 30 minut pracę przejmuje piekarnik.

Jak tu nie kochać fileta z piersi kurczaka, skoro można z niego przygotować tyle wspaniałości. Można go dodać do sałatki, tortilli, a także zamienić go w tysiące dań obiadowych. Każde nieco inne, z innymi dodatkami, jednak proste w przygotowaniu i pyszne. I co warto podkreślić szybkie w przygotowaniu. Dziś proponuję wam kieszonki z 3 pysznymi składnikami. Wystarczy na nie spojrzeć, a już cieknie ślinka.

Czy trzeba marynować filet z piersi kurczaka?

Filet z piersi kurczaka można marynować w przyprawach, jednak nie jest to konieczne. A to dlatego, że to delikatne mięso dość szybko przenika przyprawami i ziołami. Co więcej, fileta z kurczaka lepiej nie solić z dużym wyprzedzeniem. Sól może bowiem „wyciągnąć” z niego soki i sprawić, że mięso po upieczeniu będzie suche i niesmaczne. Jednak oczywiście marynowanie fileta z piersi kurczaka np. w mieszance czosnku, oliwy i bazylii wyjdzie mu na dobre. Dzięki pozostawieniu fileta na jakiś czas w marynacie, mięso na wskroś będzie pełne smaku.

Jak zrobić pieczone kieszonki z kurczaka?

Na jedną porcję należy użyć jednej, pojedynczej piersi z kurczaka. A ponieważ są one różnej wielkości, właśnie tym można balansować, decydując czy ma to być porcja dla głodnego dorosłego czy dla dziecka.

Przepis: Pieczone, faszerowane kieszonki z kurczaka

Pieczony filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem, pomidorami i mozzarellą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g liści szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Nacinanie i przyprawianie mięsaFilety oczyść z resztek tłuszczu, opłucz, osusz. Każdy natnij z jednej dłuższej strony, by powstała dość głęboka kieszonka. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Skrop olejem, wymieszaj.
  2. Duszenie szpinakuSzpinak opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp liście szpinaku i duś je, aż stracą elastyczność. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu, odparuj nadmiar soku. Szpinak przestudź.
  3. Nadziewanie i pieczenie kieszonekPomidory umyj, wytrzyj, pokrój je w plasterki, podobnie, jak mozzarellę. W każde nacięcie w mięsie włóż po 2-3 plastry pomidora, 2-3 plastry mozzarelli i 1/4 duszonego szpinaku. Kieszonki ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj, piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczone kieszonki z kurczaka?

Pieczone kieszonki z kurczaka nie lubią zbyt wyrazistych, przytłaczających dodatków. Lepiej podać je z ugotowanym ryżem, niż z kaszą gryczaną. Dobrym dodatkiem będzie też delikatna kasza kuskus czy pieczone albo gotowane ziemniaki. Jeśli zaś chodzi o surówki, tu także sprawdzą się te o nieco łagodniejszym smaku. Do nadzienia ze szpinaku, mozzarelli i pomidora dobrze będzie pasować np. zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Obkładam filet z kurczaka 2 składnikami i piekę 30 minut. Ten obiad jest prosty i pyszny