Przepyszny obiad z makaronu robię w kwadrans. Pomysł na proste danie dla zabieganych

Przepyszny obiad z makaronu robię w kwadrans. Pomysł na proste danie dla zabieganych

Dodano: 
Danie z makaronem
Danie z makaronem Źródło: Shutterstock / Maria Evseyeva
Ten obiad z makaronu to jedna z moich ulubionych wersji na szybkie danie. Wystarczy kilka prostych składników i 15 minut.

To jeden z tych przepisów, w których przepyszne dodatki do makaronu uszykujesz w czasie, kiedy makaron się gotuje. Moja wersja to makaron z brokułem, groszkiem i pieczarkami.

Jak zrobić szybki obiad z makaronu?

W tego typu ekspresowych daniach ważne jest odpowiednie rozplanowanie zadań. Kiedy gotuje się makaron i brokuły (ja często gotuję je razem, w jednym garnku), na patelni już szykujesz resztę składników na pyszny sos śmietanowy z pieczarkami i serem. Ja zwykle dodaję do dania groszek mrożony, ale może to być również groszek świeży (w sezonie) albo groszek z puszki.

Przepis: Makaron z brokułami, pieczarkami i groszkiem

Szybkie danie obiadowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
553 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu kokardki
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 10 małych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 g tartego, żółtego sera
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i gotuj ok. 5 minut. Pieczarki pokrój w plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i pieczarki. Smaż wszystko, mieszając ok. 5 minut, wlej śmietanę, dorzuć groszek i brokuły, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 2-3 minuty.
  2. Kończenie daniaNa patelnię dorzuć makaron i dobrze wymieszaj. Dodaj tarty ser i podawaj danie.

Danie należy serwować od razu. Możesz dodatkowo posypać makaron posiekaną świeżą natką pietruszki. Danie można też posypać garścią prażonych orzechów (idealne będą orzechy włoskie albo orzechy pistacjowe).

Rada: jeśli lubisz dania makaronowe z dodatkiem mięsa, razem z pieczarkami przesmaż na patelni kawałki piersi z kurczaka albo polędwiczki wieprzowej doprawionej oregano lub suszoną bazylią. Kiedy mięso będzie usmażone, postępuj z resztą składników, jak w przepisie.

Do makaronu z tego przepisu możesz też dodawać inne, swoje ulubione dodatki. Może to być na przykład garść liści szpinaku albo cebula (cebulę podsmaż wtedy razem z pieczarkami i czosnkiem na oliwie). Do makaronu możesz także dodać inne sery: słoną fetę albo delikatną mozzarellę.

Zapiekanka z wczorajszego makaronu

Jeśli zrobisz za dużo makaronu (mi się to często zdarza), to na drugi dzień danie możesz odgrzać na patelni, ale lepiej zamienić je w pyszną zapiekankę. Wówczas przełóż makaron ze wszystkimi dodatkami do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą (albo połóż na makaronie kawałki masła) i posyp sporą ilością żółtego sera. Zapiekaj, aż ser się roztopi i ładnie zezłoci.

Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik
Czytaj też:
Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni