Niektórzy nigdy nie spróbowali kaszanki i pewnie nigdy tego nie zrobią. Jednak produkt ten ma też swoich wielbicieli. Trzeba przyznać, że ta podrobowa wędlina potrafi być bardzo smaczna. Wszystko oczywiście zależy od jej jakości i sposobu przyrządzenia. Dziś proponujemy zamienić ją w sycącą zapiekankę.
Wartość odżywcza kaszanki
Kaszanka to wędlina podrobowa produkowana z mięsa, tłuszczu, krwi, kaszy (gryczanej lub jęczmiennej) i przypraw. Ze względu na swój skład jest wysokokaloryczna i bogata w tłuszcze nasycone. Z tego powodu nie powinniśmy jeść jej zbyt często. Jednak ma też swoje zalety. I chodzi tu nie tylko o jej smak, ale też o wysoką pożywność. Kaszanka stanowi bowiem doskonałe źródło żelaza i witamin z grupy B. Jest też bogata w węglowodany złożone i pełnowartościowe białko.
Jak zrobić zapiekankę z kaszanki?
Zapiekanka z kaszanki to tak naprawdę mniej kłopotliwa wersja kaszanki pieczonej czy grillowanej. Nie wymaga jednak pilnowania, bo nic nie pęknie, ani się nie przypali. Wystarczy tylko wymieszać ją z kilkoma dodatkami, wstawić do piekarnika i nastawić odpowiedni czas pieczenia.
Przepis: Zapiekanka z kaszanki
Kaszanka zapiekana w naczyniu żaroodpornym z aromatycznymi dodatkami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 4 kawałki kaszanki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- 100 g startej mozzarelli
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kaszankiZ kaszanek zdejmij osłonki, wypełnienie umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w krążki cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
- Zapiekanie potrawyNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego kaszankę z dodatkami. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Z czym podać zapiekankę z kaszanki?
Zapiekankę z kaszanki można podać z podobnymi dodatkami, jak np. grillowaną kaszankę. Danie to można zjeść z chlebem. W roli dodatku doskonale sprawdzi się ketchup i musztarda, a także kiszona kapusta, ogórek małosolny, kiszony lub konserwowy. Można też do niej podać sałatkę z pomidora i cebuli, surówkę z pora, paprykę grillowaną lub marynowaną. Jednym słowem potrawa ta lubi wyraziste dodatki.
Czytaj też:
Kupiłam kaszankę i szykuję obiad z patelni. Dodaję do niej tylko 3 składnikiCzytaj też:
Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla