Ta zupa zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci na danie, które zaskakuje kolorem i smakiem

Ta zupa zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci na danie, które zaskakuje kolorem i smakiem

Dodano: 
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Ninalovesfood
Czerwona kapusta kojarzy się z surówką, ale można z niej również przygotować przepyszną zupę. Odszukałem stary przepis w notatniku mojej babci i zaskoczyłem rodzinę zupą, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także ma nietypowy wygląd. Sprawdź, jak zrobić zupę z czerwonej kapusty.

Niedawno znalazłem przepis na modną w ostatnich miesiącach fit zupę z czerwonej kapusty i przypomniałem sobie, że moja mama i babcia gotowały podobną potrawę i często jadłem ją, będąc dzieckiem. W moim domu rodzinnym gotowano zupę z czerwonej kapusty choćby na wigilię. Ruszyłem więc na poszukiwania starych notatników i udało mi się znaleźć przepis na zupę z czerwonej kapusty, cebuli, jabłek, warzyw korzeniowych oraz lekkiego bulionu warzywnego.

Przepis idealnie wpisuje się w obecne trendy kulinarne. Co więcej, zupę z czerwonej kapusty można zrobić bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, więc spełni potrzeby i oczekiwania osób, które stosują dietę wegetariańską lub wegańską.

Czy czerwona kapusta nadaje się na zupę?

Zupa z czerwonej kapusty nie jest współczesnym „wynalazkiem” kulinarnym. To nieco zapomniana potrawa, która od niedawna powraca do łask. Zupa z czerwonej kapusty zaskakuje smakiem i wyglądem. Możesz przygotować ją w dwóch wersjach kolorystycznych – intensywnie fioletowej lub niebieskiej. Kolor fioletowy uzyskasz, dodając do zupy sok z cytryny oraz jabłka, a niebieski, pomijając te składniki.

Jak zrobić zupę krem z czerwonej kapusty?

Zupa krem z czerwonej kapusty nie wymaga długiego przygotowywania. Zrobisz ją w jednym garnku. Do zupy możesz dodać zarówno żółtą, jak i czerwoną cebulę. Ja dodaję cebulę czerwoną, bo jej słodkawy smak doskonale współgra ze smakiem czerwonej kapusty.

Jeżeli nie chcesz, żeby zupa stała się niebieska, wybierz kwaśne jabłka i pamiętaj o doprawieniu potrawy sokiem z cytryny. Zestaw przypraw i ziół możesz modyfikować, dopasowując smak dania do indywidualnych preferencji. Ze smakiem czerwonej kapusty doskonale komponują się m.in. biały pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, kmin rzymski, anyż, goździki, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy oraz rozmaryn.

Pamiętaj również o dodatkach – ja dekoruję zupę z czerwonej kapusty delikatnie podprażonymi na suchej patelni połówkami orzechów włoskich, ale możesz również użyć do dekoracji prażonych pestek dyni lub słonecznika oraz ulubionej oliwy smakowej.

Przepis: Zupa z czerwonej kapusty

Zupę krem z czerwonej kapusty przygotujesz na wywarze warzywnym. Jej smak podkreśla dodanie czerwonej cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych oraz kwaśnych jabłek. Za aksamitną, gęstą konsystencję odpowiada dodatek ziemniaków. Ja dodaję również korzeń pietruszki, korzeń selera oraz marchewkę. Możesz zrezygnować z dodawania warzyw korzeniowych i zrobić zupę z czerwonej kapusty jedynie z ziemniakami.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 3 średnie cebule czerwone
  • 3 średnie jabłka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/2 średniego korzenia selera
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 150 ml tradycyjnej lub wegańskiej śmietany kremówki
  • 1 mała cytryna
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 8 orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Uszkowanie składnikówCzerwoną kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój na ćwiartki i usuń twarde części. Resztę kapusty poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, osusz, obierz i pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Jabłka umyj, osusz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy rozłup, podziel na połówki lub ćwiartki i upraż na suchej patelni, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły.
  2. SmażenieW garnku rozgrzej klarowane masło lub olej (opcjonalnie oliwę z oliwek). Zeszklij czerwoną cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj pokrojony czosnek, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie i smaż 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę. Smaż 3-4 minuty, często mieszając – warzywa mogą przywierać do dna garnka. Następnie dodaj czerwoną kapustę i smaż, ciągle mieszając 2-3 minuty.
  3. Dodanie bulionuZalej warzywa bulionem i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy zupa się zagotuje, dodaj jabłka.
  4. GotowanieGotuj zupę do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną, dodaj wegańską lub tradycyjną śmietankę i sok z cytryny – po dodaniu soku z cytryny zupa powinna odzyskać intensywny kolor. Z garnka wyłów kilka łyżek ugotowanej kapusty – wykorzystasz je do dekoracji gotowej zupy (opcjonalnie). Wyłów również ziele angielskie i liście laurowe.
  5. MiksowanieZmiksuj gotową zupę na gładki krem. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz mielonym zielem angielskim.

Jak podawać zupę z czerwonej kapusty?

Zupę z czerwonej kapusty podawaj udekorowaną prażonymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną gotowaną kapustą. Kremowa zupa z czerwonej kapusty doskonale smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Co zrobić, gdy zupa z czerwonej kapusty wyjdzie „blada”?

Możesz wzmocnić kolor zupy z czerwonej kapusty, dodając przed końcem gotowania około 1/2 szklanki startych na tarce i zblendowanych świeżych liści kapusty lub sok z buraka. Sok z buraka nie zmieni smaku zupy, ale nada jej głęboki kolor.

Kapuśniak z czerwonej kapusty – wykwintna zupa o korzennym aromacie

Z czerwonej kapusty możesz również ugotować kapuśniak. Smak kapuśniaku z czerwonej kapusty podbija dodatek czerwonego wytrawnego wina, goździków oraz cynamonu. Zupa z czerwonej kapusty z dodatkiem wina i przypraw korzennych to idealny wybór na specjalne okazje.

Czytaj też:
Do zupy brokułowej dodaję jeden sezonowy składnik. Powstaje pyszny, zielony krem
Czytaj też:
Do zwykłej pomidorówki dodaję te małe ziarenka. Zupa syci, jak nigdy dotąd

Źródło: smaki.pl