Lubisz krem z brokułów i zupę szparagową? Dziś przychodzimy do ciebie z pomysłem na połączenie tych dwóch smaków. Do kremu z brokułów dodaj szparagi, a założymy się, że ta zupa na stałe zagości w twoim domowym menu.
Jak zrobić brokułową ze szparagami?
Brokuły i szparagi idealnie się uzupełniają, tworząc zdrowy i sycący duet. Jeśli masz swój sprawdzony i ulubiony przepis na krem z brokułów, po prostu dodaj do niego szparagi. Oczywiście zachęcamy do skorzystania z naszej propozycji, to najprostszy z możliwych przepis na brokułową ze szparagami. Jeśli chcesz przyrządzić zupę w wersji wegańskiej, pomiń śmietanę lub zastąp ją mlekiem kokosowym.
Przepis: Zupa krem z brokułów i szparagów
Kremowa zupa z zielonych warzyw.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 brokuł
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBrokuły umyj i podziel na różyczki (zostaw kilka do dekoracji). Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki. Jeśli to przerośnięte szparagi, obierz je ze skórki, młode możesz wykorzystać w całości.
- Gotowanie zupyW rondelku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć warzywa, zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Gotową zupę podawaj z ulubionym chlebem albo grzankami, udekorowaną małymi kawałkami różyczek brokułów.
Krem z brokułów ze szparagami – warianty
Zupę brokułową ze szparagami możesz zrobić na kilka sposobów. Zmieniając dodatki za każdym razem uzyskasz nieco inne danie. Do kremu z brokułów i szparagów możesz dodać:
- świeży imbir – wówczas zetrzyj odrobinę korzenia i przesmaż na samym początku razem z czosnkiem, zupa w tej wersji idealnie rozgrzeje w chłodniejsze, wiosenne dni,
- garść liści szpinaku – dorzuć je na sam koniec, przed samym miksowaniem zupy, świeży szpinak rewelacyjnie podkręci zielony kolor zupy,
- prażone pestki dyni albo słonecznika – posyp nimi zupę przed podaniem, wówczas warto też gotową zupę skropić odrobiną dobrej oliwy albo orzechowego w smaku oleju z pestek dyni,
- czosnkowe grzanki – kawałki bagietki lub kajzerki pokrój w kostkę i przesmaż na maśle z czosnkiem,
- kostki żółtego sera albo koziego sera – dodaj ser do gorącej zupy przed podaniem.
Brokułową ze szparagami można mrozić – jeśli nie masz czasu na częste gotowanie, warto zrobić więcej i zachować porcje zupy na później.
Czytaj też:
Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten kremCzytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? To mój ulubiony sposób