Do zupy brokułowej dodaję jeden sezonowy składnik. Powstaje pyszny, zielony krem

Do zupy brokułowej dodaję jeden sezonowy składnik. Powstaje pyszny, zielony krem

Dodano: 
Zupa brokułowa ze szparagami
Zupa brokułowa ze szparagami Źródło: Shutterstock / Alexandra Anschiz
Krem z brokułów na wiosnę zawsze wzbogacam jednym, sezonowym warzywem. Zupa smakuje doskonale, więc od razu robię podwójną porcję.

Lubisz krem z brokułów i zupę szparagową? Dziś przychodzimy do ciebie z pomysłem na połączenie tych dwóch smaków. Do kremu z brokułów dodaj szparagi, a założymy się, że ta zupa na stałe zagości w twoim domowym menu.

Jak zrobić brokułową ze szparagami?

Brokuły i szparagi idealnie się uzupełniają, tworząc zdrowy i sycący duet. Jeśli masz swój sprawdzony i ulubiony przepis na krem z brokułów, po prostu dodaj do niego szparagi. Oczywiście zachęcamy do skorzystania z naszej propozycji, to najprostszy z możliwych przepis na brokułową ze szparagami. Jeśli chcesz przyrządzić zupę w wersji wegańskiej, pomiń śmietanę lub zastąp ją mlekiem kokosowym.

Przepis: Zupa krem z brokułów i szparagów

Kremowa zupa z zielonych warzyw.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBrokuły umyj i podziel na różyczki (zostaw kilka do dekoracji). Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki. Jeśli to przerośnięte szparagi, obierz je ze skórki, młode możesz wykorzystać w całości.
  2. Gotowanie zupyW rondelku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć warzywa, zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Gotową zupę podawaj z ulubionym chlebem albo grzankami, udekorowaną małymi kawałkami różyczek brokułów.

Krem z brokułów ze szparagami – warianty

Zupę brokułową ze szparagami możesz zrobić na kilka sposobów. Zmieniając dodatki za każdym razem uzyskasz nieco inne danie. Do kremu z brokułów i szparagów możesz dodać:

  • świeży imbir – wówczas zetrzyj odrobinę korzenia i przesmaż na samym początku razem z czosnkiem, zupa w tej wersji idealnie rozgrzeje w chłodniejsze, wiosenne dni,
  • garść liści szpinaku – dorzuć je na sam koniec, przed samym miksowaniem zupy, świeży szpinak rewelacyjnie podkręci zielony kolor zupy,
  • prażone pestki dyni albo słonecznika – posyp nimi zupę przed podaniem, wówczas warto też gotową zupę skropić odrobiną dobrej oliwy albo orzechowego w smaku oleju z pestek dyni,
  • czosnkowe grzanki – kawałki bagietki lub kajzerki pokrój w kostkę i przesmaż na maśle z czosnkiem,
  • kostki żółtego sera albo koziego sera – dodaj ser do gorącej zupy przed podaniem.

Brokułową ze szparagami można mrozić – jeśli nie masz czasu na częste gotowanie, warto zrobić więcej i zachować porcje zupy na później.

Czytaj też:
Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten krem
Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? To mój ulubiony sposób