Do zwykłej pomidorówki dodaję te małe ziarenka. Zupa syci, jak nigdy dotąd

Do zwykłej pomidorówki dodaję te małe ziarenka. Zupa syci, jak nigdy dotąd

Dodano: 
Pomidorowa z soczewicą
Pomidorowa z soczewicą Źródło:Shutterstock / GreenArt
Pomidorowa z soczewicą to mój sposób na to, jak odmienić tradycyjną zupę. W tej wersji smakuje nawet bez ryżu czy makaronu.

Pomidorowa z soczewicą robi się dosłownie w pół godziny. Czerwona soczewica gotuje się szybko i sprawia, że pimidorówka jest gęsta i sycąca.

Jak zrobić pomidorową z soczewicą?

W przepisie naszą zupę robimy na bulionie. Może to być bulion warzywny albo mięsny. Możesz taką pomidorówkę zrobić na rosole z wczoraj. Jeśli nie masz bulionu, możesz wykorzystać kostki rosołowe, ale lepszym sposobem będzie wykorzystanie do gotowania pomidorówki świeżej włoszczyzny. W takiej sytuacji zetrzyj na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, przesmaż na oliwie i dopiero zalej wodą zamiast bulionu. Dalej wszystko gotuj, jak w przepisie.

Przepis: Zupa pomidorowa z soczewicą

Sycąca zupa dla całej rodziny.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupyDo bulionu dodaj pomidory w puszce i soczewicę. Gotuj, aż soczewica będzie zupełnie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw sola i pieprzem, podawaj z natką pietruszki.

Pomidorową możesz doprawić według własnego gustu. Do zupy warto dodać odrobinę cukru (przełamie kwaśność pomidorów), a jeśli lubisz pikantne zupy, dopraw pomidorówkę chili.

Zupę pomidorową z soczewicą można podać na różne sposoby, można ją także zabielić śmietaną albo mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz uzyskać bardzo kremową zupę, zblenduj ją na gładki krem. Taką pomidorówkę możesz podawać tak samo, jak tradycyjną zupę, czyli – w zależności od upodobań – z ryżem albo z makaronem. Dzięki dodatkowi soczewicy będzie wyjątkowo gęsta i sycąca.

Pomidorówkę w tej wersji można także zajadać z grzankami z razowego chleba. Idealnie pasuje do niej świeża natka pietruszki (jak w przepisie), ale też można ją posypać świeżym, drobno posiekanym koperkiem albo, jeśli lubisz, kolendrą.

Pomidorową z soczewicą można także skropić drobiną oliwy z oliwek, posypać prażonymi migdałami albo pestkami dyni i podawać z pszennymi grzankami. Aby je zrobić, wystarczy pokroić bułkę w kostkę i przesmażyć na oliwie lub maśle na słoty kolor. Zupę w takiej wersji możesz udekorować listkami bazylii.

Czytaj też:
Rozgniatam wczorajsze ziemniaki i dodaję garść liści. Te zielone kopytka pachną wiosną
Czytaj też:
Wkładam młodą kapustę do piekarnika i zostawiam na pół godziny. Obiad, że palce lizać!

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl