Łosoś ma delikatny smak. Co więcej, ryba ta nie ma dużej ilości drobnych ości i jest skarbnicą cennych składników odżywczych. Łosoś to tłusta ryba, która dostarcza do naszego organizmu m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy: D, A i z grupy B oraz wapń i żelazo. Pieczony łosoś to moja propozycja na szybkie i pyszne danie, które serwuję na obiad lub kolację. Gwarantuję, że przygotowanie tej potrawy nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.
Jak upiec łososia w piekarniku?
Sekretem smaku i idealnej konsystencji pieczonego łososia jest czas obróbki termicznej. Ryby nie wymagają długiego pieczenia – aby filet z łososia był soczysty i delikatny, wystarczy piec go przez około 15-20 minut. Długo pieczony łosoś staje się suchy i niesmaczny, dlatego kontroluj czas pieczenia.
Porada: Najlepiej sprawdzić, czy łosoś jest upieczony, korzystając z termometru kuchennego – temperatura wewnątrz upieczonego łososia to 65 stopni Celsjusza. Możesz też sprawdzić stopień wypieczenia łososia, korzystając z patyczka do szaszłyków – sok wypływający z upieczonego łososia jest klarowny.
Aby upiec łososia w piekarniku, niezbędne jest naczynie żaroodporne lub forma do zapiekania. Rybę przed pieczeniem trzeba odpowiednio przygotować. Ja piekę filet z łososia ze skórą, ale możesz usunąć skórę przed pieczeniem. Usunięcie skóry ułatwia ułożenie kawałków ryby na kratce (skórą do góry) i polanie jej gorącą wodą.
Poniższy przepis uwzględnia dodanie miodu. Możesz pominąć ten składnik i upiec rybę jedynie z dodatkiem klarowanego masła, cytryny oraz ziół i przypraw. Polecam do pieczonego łososia dodać kolorowy pieprz, który nie tylko doskonale współgra ze smakiem ryby, ale także nadaje daniu piękny wygląd.
Przepis: Pieczony łosoś
Przygotowanie soczystego pieczonego łososia to bardzo proste zadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 3 łyżki miodu
- 1 duża cytryna
- 1 łyżka klarowanego masła
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
Do posmarowania formy:
- 1/2 oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie łososia i marynatyFilet z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na 2 porcje. Jeżeli podczas osuszania ryby wyczujesz ości, to usuń je za pomocą pęsety. W małej miseczce wymieszaj klarowane masło, miód oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na cienkie plasterki.
- Uszykowanie ryby do pieczeniaKawałki łososia natrzyj z obu stron przygotowaną marynatą i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuść klarowanym masłem (opcjonalnie oliwą z oliwek lub olejem). Możesz pominąć ten krok i upiec łososia w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. W przygotowanej formie ułóż płaty ryby. Na wierzchu ułóż półplasterki cytryny oraz gałązki świeżego rozmarynu. Możesz na wierzchu ryby ułożyć również kilka kulek kolorowego pieprzu.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetu z łososia).
Łososia z powyższego przepisu możesz również upiec na grillu lub na patelni grillowej. Jeżeli chcesz, aby ryba nie miała małych ości, to natrzyj ją wcześniej sokiem z cytryny lub limonki i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kwas sprawi, że małe ości zmiękną i wytopią się podczas obróbki termicznej.
Z czym podawać pieczonego łososia?
Do pieczonego łososia możesz podać różne dodatki np. pieczone/ gotowane ziemniaki, pieczone/gotowane warzywa, ryż, kaszę, pieczywo oraz ulubioną sałatkę lub surówkę. Pieczonego łososia możesz również podawać z frytkami z ziemniaków, batatów, marchewki, pietruszki lub selera. Przed podaniem możesz skropić rybę sokiem z cytryny oraz posypać świeżymi lub suszonymi ziołami np. koperkiem, natką pietruszki, kolendrą lub tymiankiem.
Inne dodatki do pieczonego łososia
Łosoś pieczony z marynatą z powyższego przepisu jest bardzo delikatny w smaku. Jeżeli chcesz dodać daniu pikanterii, to możesz do marynaty dodać płatki chili lub świeżą papryczkę chili. Smak łososia wzbogaci również dodanie do marynaty z klarowanego masła, miodu i soku z cytryny przeciśniętego przez praskę czosnku, trawy cytrynowej, startego na tarce imbiru, wędzonej papryki, anyżu, cynamonu lub przyprawy curry.
Wskazówka: sok z cytryny możesz zastąpić sokiem z limonki lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Czytaj też:
Na przyjęciu komunijnym podali takie danie. Pomyślałam proste, a pyszne, zrobię je w domuCzytaj też:
Tę uwielbianą przez Polaków rybę warto jeść nie tylko od święta. Tak zrobisz ją na kanapki