Mój łosoś pieczony w piekarniku smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj sekret tego przepisu

Mój łosoś pieczony w piekarniku smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj sekret tego przepisu

Dodano: 
Pieczony łosoś
Pieczony łosoś Źródło: Shutterstock / Timolina
Smak łososia doskonale podkreśla dodatek klarowanego masła, cytryny, miodu i prostych przypraw. Niezbędnym dopełnieniem są świeże lub suszone zioła. Poznaj sprawdzony przeze mnie przepis na filet z łososia pieczony w piekarniku.

Łosoś ma delikatny smak. Co więcej, ryba ta nie ma dużej ilości drobnych ości i jest skarbnicą cennych składników odżywczych. Łosoś to tłusta ryba, która dostarcza do naszego organizmu m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy: D, A i z grupy B oraz wapń i żelazo. Pieczony łosoś to moja propozycja na szybkie i pyszne danie, które serwuję na obiad lub kolację. Gwarantuję, że przygotowanie tej potrawy nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

Jak upiec łososia w piekarniku?

Sekretem smaku i idealnej konsystencji pieczonego łososia jest czas obróbki termicznej. Ryby nie wymagają długiego pieczenia – aby filet z łososia był soczysty i delikatny, wystarczy piec go przez około 15-20 minut. Długo pieczony łosoś staje się suchy i niesmaczny, dlatego kontroluj czas pieczenia.

Porada: Najlepiej sprawdzić, czy łosoś jest upieczony, korzystając z termometru kuchennego – temperatura wewnątrz upieczonego łososia to 65 stopni Celsjusza. Możesz też sprawdzić stopień wypieczenia łososia, korzystając z patyczka do szaszłyków – sok wypływający z upieczonego łososia jest klarowny.

Aby upiec łososia w piekarniku, niezbędne jest naczynie żaroodporne lub forma do zapiekania. Rybę przed pieczeniem trzeba odpowiednio przygotować. Ja piekę filet z łososia ze skórą, ale możesz usunąć skórę przed pieczeniem. Usunięcie skóry ułatwia ułożenie kawałków ryby na kratce (skórą do góry) i polanie jej gorącą wodą.

Poniższy przepis uwzględnia dodanie miodu. Możesz pominąć ten składnik i upiec rybę jedynie z dodatkiem klarowanego masła, cytryny oraz ziół i przypraw. Polecam do pieczonego łososia dodać kolorowy pieprz, który nie tylko doskonale współgra ze smakiem ryby, ale także nadaje daniu piękny wygląd.

Przepis: Pieczony łosoś

Przygotowanie soczystego pieczonego łososia to bardzo proste zadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Do posmarowania formy:

  • 1/2 oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie łososia i marynatyFilet z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na 2 porcje. Jeżeli podczas osuszania ryby wyczujesz ości, to usuń je za pomocą pęsety. W małej miseczce wymieszaj klarowane masło, miód oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na cienkie plasterki.
  2. Uszykowanie ryby do pieczeniaKawałki łososia natrzyj z obu stron przygotowaną marynatą i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuść klarowanym masłem (opcjonalnie oliwą z oliwek lub olejem). Możesz pominąć ten krok i upiec łososia w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. W przygotowanej formie ułóż płaty ryby. Na wierzchu ułóż półplasterki cytryny oraz gałązki świeżego rozmarynu. Możesz na wierzchu ryby ułożyć również kilka kulek kolorowego pieprzu.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetu z łososia).

Łososia z powyższego przepisu możesz również upiec na grillu lub na patelni grillowej. Jeżeli chcesz, aby ryba nie miała małych ości, to natrzyj ją wcześniej sokiem z cytryny lub limonki i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kwas sprawi, że małe ości zmiękną i wytopią się podczas obróbki termicznej.

Z czym podawać pieczonego łososia?

Do pieczonego łososia możesz podać różne dodatki np. pieczone/ gotowane ziemniaki, pieczone/gotowane warzywa, ryż, kaszę, pieczywo oraz ulubioną sałatkę lub surówkę. Pieczonego łososia możesz również podawać z frytkami z ziemniaków, batatów, marchewki, pietruszki lub selera. Przed podaniem możesz skropić rybę sokiem z cytryny oraz posypać świeżymi lub suszonymi ziołami np. koperkiem, natką pietruszki, kolendrą lub tymiankiem.

Inne dodatki do pieczonego łososia

Łosoś pieczony z marynatą z powyższego przepisu jest bardzo delikatny w smaku. Jeżeli chcesz dodać daniu pikanterii, to możesz do marynaty dodać płatki chili lub świeżą papryczkę chili. Smak łososia wzbogaci również dodanie do marynaty z klarowanego masła, miodu i soku z cytryny przeciśniętego przez praskę czosnku, trawy cytrynowej, startego na tarce imbiru, wędzonej papryki, anyżu, cynamonu lub przyprawy curry.

Wskazówka: sok z cytryny możesz zastąpić sokiem z limonki lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Czytaj też:
Na przyjęciu komunijnym podali takie danie. Pomyślałam proste, a pyszne, zrobię je w domu
Czytaj też:
Tę uwielbianą przez Polaków rybę warto jeść nie tylko od święta. Tak zrobisz ją na kanapki