Lepsza niż paszteciki i krokiety. Już wiem, że będzie hitem, więc tę roladę podam do barszczu na Święta

Lepsza niż paszteciki i krokiety. Już wiem, że będzie hitem, więc tę roladę podam do barszczu na Święta

Dodano: 
Kulebiak z mięsem i kapustą
Kulebiak z mięsem i kapustą Źródło: Shutterstock / Iuliia Kochenkova
W tym roku chcę podać barszcz inaczej niż zawsze. Wypróbowałam przepis na kulebiak, czyli roladę z pysznym farszem. Na pewno zrobię na Święta, bo czegoś tak dobrego dawno nie jadłam.

Kulebiak to rodzaj dużego pieczonego pieroga, który kroi się na plasterki. Przepis już dawno przybył do nas z terenów wschodnich, a jedna z jego wersji została wpisana na listę polskich wyrobów tradycyjnych. W oryginale zawiera drożdżowe ciasto i takie też robię do mojego wypieku. W środku umieszczam smakowite mięsne nadzienie.

Jak zrobić kulebiak z mięsem i kapustą?

Najdłużej trwa przygotowanie ciasta na drożdżach, które wymaga wyrastania. Gdy jednak robię wszystko w odpowiedniej kolejności, nie muszę aż tyle czekać. Bez tego czasu i pieczenia sama robota trwa niecałą godzinę.

Do wypieków najbardziej lubię używać świeżych drożdży, ale gdy ich zabraknie, zawsze mam pod ręką saszetkę suchych drożdży – w przepisie potrzebne jest 7 g tego składnika.

Na farsz gotuję wcześniej ziemniaki razem ze skórką, bo ich miąższ nie rozpada się wtedy w nadzieniu. Dodaję do niego podsmażoną wieprzowinę z boczkiem i cebulą, a także podduszoną kapustę. Kulebiak zwijam jak makowiec, a przed wstawieniem do piekarnika smaruję białkiem. Dzięki temu na wierzchu powstaje błyszcząca, rumiana i chrupiąca skórka.

Przepis: Kulebiak z mięsem i kapustą

Wytrawna rolada z pysznym mięsnym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
226 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 300 g mielonej wieprzowiny, na przykład łopatki
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPrzesiej mąkę. Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki mleka, wsyp cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na 10-15 minut, a gdy rozczyn zacznie rosnąć, wlej go do mąki. Dodaj resztę mleka, całe jajko i żółtko, roztopione masło oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Przygotowanie farszuW tym czasie posiekaj kapustę i cebulę, a boczek pokrój w drobną kostkę. Połóż go na suchej patelni i podgrzewaj około 5 minut, aż wytopi się tłuszcz. Wrzuć cebulę i podsmażaj 5 minut. Gdy się zeszkli, dołóż mięso i smaż kolejne pięć minut, rozdrabniając je łopatką. Zdejmij z patelni i wlej do niej olej. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Duś około 10 minut, aż odparuje cała woda. Obierz ziemniaki i pokrój w kosteczkę. Połącz z mięsem i kapustą, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym odłóż farsz do przestygnięcia.
  3. Zwijanie ciastaGdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Nałóż nadzienie przy krawędzi dłuższego boku, pozostawiając 2 cm marginesu z innych stron. Wzdłuż tego boku zwiń ciasno roladę, a następnie zlep brzeg i końce. Połóż łączeniem do spodu na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Odstaw na pół godziny i ustaw piekarnik na 180 stopni.
  4. Pieczenie kulebiakaPosmaruj ciasto pozostałym białkiem i piecz 40-50 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Jaki farsz do kulebiaka?

Klasyczne wigilijne nadzienie do kulebiaka przyrządza się z kapusty, najczęściej kiszonej, choć miesza się ją również z surową. Nieodzownym składnikiem farszu są suszone grzyby leśne i cebula, a często również marchewka.

Popularne są też rolady mięsne jak z tego przepisu. Mięsno-warzywne nadzienie ma ponadto wspomniany tradycyjny kulebiak generałowej Kickiej. Ciasto często zwija się z masą szpinakowo-serową czy innymi mieszankami, które można dobierać według uznania.

Za najbardziej oryginalny wariant dania uważa się jednak roladę z rybą. Wykorzystuje się do niej gatunki takie jak sandacz, karp, lin, jesiotr czy łosoś. Do farszu dokłada się również ryż lub kaszę, jajka na twardo i koperek.

Czytaj też:
Ten kulebiak z kapustą i grzybami podbił nasze serca. Zobacz, jak łatwo go zrobić na święta
Czytaj też:
To rybne danie jest pyszne i eleganckie. Sprawdzi się jako dodatek do wigilijnego barszczu