Wrzucam ją z warzywami do rękawa i wlewam ten płyn. Karkówka jest soczysta i smakuje jak dziczyzna
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wrzucam ją z warzywami do rękawa i wlewam ten płyn. Karkówka jest soczysta i smakuje jak dziczyzna

Dodano: 
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Karkówka to jedno ze smaczniejszych mięs, jakie można upiec. Wygląda tak apetycznie, że można ją podać nawet na świąteczny obiad. Dziś zdradzę wam swój przepis na soczystą, niezwykłą w smaku karkówkę.

Karkówka kojarzy się zwykle z grillowaniem. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia w piekarniku. By przyspieszyć ten proces, można ją upiec w plastrach. Ja jednak wolę karkówkę pieczoną w całości. Jest wtedy bardziej soczysta, a smaku dodają jej nie tylko warzywa, ale też magiczny płyn.

Jak upiec karkówkę, by była soczysta?

Karkówka zawiera sporo tłuszczu, więc nie sprawia dużo problemu w czasie pieczenia. Jednak jeśli chcemy przygotować wyjątkowo soczystą karkówkę, pamiętajmy o kilku zasadach. Jeśli pieczemy mięso w całości, pieczmy je pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia. Zamknięta przestrzeń wokół mięsa sprawi, że wokół niego będzie krążyła para razem z aromatami. To nie pozwoli mięsu wyschnąć i nada mu wyjątkowego smaku.

Na smak pieczonej karkówki duży wpływ ma też wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Warto zwrócić uwagę, by miało ono dość regularny kształt, bo cienkie kawałki szybko się przepieką. Dobrze, by mięso miało nie tylko charakterystyczne przerosty tłuszczu, ale też było poprzerastane marmurkowo tłuszczem. To zapewni mu większą soczystość po upieczeniu.

Ważne jest też, by przed wstawieniem do piekarnika mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Nigdy nie należy piec mięsa od razu po wyjęciu z lodówki. Grozi to bowiem szokiem termicznym, który przełoży się na zwiększoną twardość mięsa.

Odpowiednio przypraw i zamarynuj karkówkę

Przed pieczeniem karkówkę należy dobrze przyprawić. Trzeba ją natrzeć solą i pieprzem, a także innymi ulubionymi przyprawami, np. majerankiem, papryką, czosnkiem. Ja zwykle marynuje ją w winie i warzywach, z którymi ją później piekę. W marynacie tej mięso stoi co najmniej przez kilka godzin. Do marynowania karkówki można jednak użyć innych marynat, np. z oliwy i ziół czy musztardy i miodu.

Przepis na aromatyczną karkówkę

Wytrawne, czerwone wino użyte do zamarynowania karkówki, w połączeniu z warzywami daje niesamowity efekt. Mięso nabiera smaku dziczyzny i dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis: Pieczona karkówka

Karkówka pieczona z warzywami i winem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • pół pora
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowew
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie karkówkiMięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umieść w pojemniku, obłóż pokrojonymi warzywami, dodaj ziele i listki laurowe, polej winem, skrop olejem. Mięso przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach obróć mięso.
  2. Pieczenie mięsaKarkówkę wyjmij z lodówki 1-2 godziny przed pieczeniem. Przełóż ją do rękawa do pieczenia razem z warzywami i winem. Rękaw szczelnie zamknij. Mięso piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Po upieczeniu karkówkę należy wyjąć z piekarnika i przed pokrojeniem dać jej odpocząć. Wystarczy ok. 15 minut na to, by zawarte w niej soki równomiernie się rozeszły. Mięso nie zdąży wystygnąć, a będzie smakowało o niebo lepiej.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Do pieczonej karkówki najlepiej pasują pieczone ziemniaki. Pokrojone na kawałki i przyprawione można wysypać na blachę i wsunąć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia mięsa. Oczywiście tak przygotowane mięso można też podać z ziemniakami gotowanym lub z frytkami. Doskonale będą też do niego pasować pieczone warzywa, a także surówki.

Czytaj też:
Dwa najlepsze przepisy na soczystą szynkę pieczoną. Takiej nie kupisz w żadnym sklepie
Czytaj też:
Boczek pieczony babci Jadzi znika z półmisków szybciej niż szynka. Znam sekret jego smaku

Źródło: smaki.pl