W sklepach coraz częściej można trafić na młode ziemniaki. Z tego powodu mamy coraz mniejszą ochotę na te z poprzedniego roku. Jednak „stare” ziemniaki wciąż potrafią doskonale smakować. Wszystko zależy od tego, jak były przechowywane i w jakiej są teraz kondycji. Duży wpływ na ich walory ma też sposób ich przyrządzenia. Może zwyczajnie ugotowane nie są już tak kuszące, jak młode. Świetnie jednak nadają się na zapiekankę.
Czy gotować ziemniaki do zapiekanki?
Ziemniaków do zapiekanek nie trzeba wcześniej gotować. Jednak wybór ten warto uzależnić od pozostałych składników zapiekanki. Jeśli wymagają one długiego pieczenia, jest szansa, że w tym czasie ziemniaki również zdążą się upiec. Do naszej potrawy dodamy jednak podgotowany brokuł, w związku z tym, lepiej jest też krótko podgotować ziemniaki. Dzięki temu wszystkie składniki zapiekanki w tym samym czasie osiągną pożądaną miękkość.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brokułem?
Warzywa do zapiekanki krótko podgotowaliśmy, by nie wyschły zbytnio w czasie pieczenia. Dzięki temu całość piecze się naprawdę krótko.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka z zeszłorocznych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 ubiegłorocznych ziemniaków
- 1 brokuł
- 100 g szynki w plasterkach
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj 5 minut, odcedź. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3-5 minut, odcedź.
- Przygotowanie zapiekankiNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim talarki ziemniaków i różyczki brokułu. Całość posyp paskami szynki. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dodaj czosnek, dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Idealne sosy do zapiekania warzyw
Do naszej zapiekanki użyliśmy sosu śmietanowo-jajecznego. Umożliwia on upieczenie składników bez ich wysychania, a także doskonale się ścina i daje potrawie soczystość. Jednak w tej roli dobrze też spisze się sos beszamelowy, a także śmietanka z dodatkiem sera. Wszystkie sosy warto doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, a także czosnkiem. Dzięki temu potrawa będzie miała pełniejszy smak.
Czytaj też:
Zapiekam szpinak pod serową kołderką. Smakuje obłędnie, a przepis na niego jest prosty i szybkiCzytaj też:
Kroję te warzywa w plasterki, zalewam sosem i wkładam do piekarnika. Mam pyszną zapiekankę na obiad lub kolację