Tę aromatyczną zupę pieczarkową robię w pół godziny. Uwielbia ją cała rodzina
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Tę aromatyczną zupę pieczarkową robię w pół godziny. Uwielbia ją cała rodzina

Dodano: 
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Źródło:Shutterstock / Shaiith
Zupa pieczarkowa jest aromatyczna, jak mało która. To zasługa podsmażonych na maśle grzybów. Można ją podać na dwa sposoby – z makaronem lub z grzankami. Moja rodzina uwielbia tę drugą, kremową wersję.

Zupa pieczarkowa nie jest u nas tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, ale smakuje obłędnie. Można ją ugotować na mięsie drobiowym, lecz przygotowana na wywarze warzywnym też smakuje doskonale. Ja wolę jej lżejszą wersję, bo uwielbiam lekkie zupy. Co ciekawe przekonała się do niej również moja mięsożerna rodzina.

Co zrobić, by zupa pieczarkowa była aromatyczna?

Aromat zupy pieczarkowej pochodzi przede wszystkim z pieczarek. By jednak był on wyrazisty, grzyby trzeba podsmażyć na maśle. Tłuszcz ten doskonale wydobywa z grzybów smak i aromat. Do podsmażanych grzybów warto też dodać posiekaną cebulę. Jej smak również bardzo dobrze harmonizuje z grzybami. Można też dorzucić na patelnię posiekany ząbek czosnku, a także szczyptę tymianku. Zioło to wprowadza orzeźwienie do potraw z grzybów. Do gotującej się zupy pieczarkowej warto też dodać kilka kulek ziela angielskiego, bo doskonale podnoszą jej smak.

Jak ugotować gęstą zupę pieczarkową?

Przygotowanie zupy pieczarkowej zacznij od nastawienia warzywnego wywaru.

Przepis: Zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa-krem z pieczarek

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewki, pietruszkę i seler obierz, zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie, trochę soli i pieprzu, gotuj ok. 15 minut.
  2. Podsmażanie pieczarekPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, smaż ok. 5 minut.
  3. Gotowanie i wykańczanie zupyPodsmażone pieczarki wraz z cebulą dodaj do wywaru. Gotuj całość ok. 15 minut. Zupę zagęść mąką rozmieszaną ze śmietanką, gotuj 3 minuty. Z zupy wyjmij ziele angielskie. Resztę zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku. Zupę podawaj z grzankami.

Wskazówka: Jeśli chcesz, zmiksowaną zupę pieczarkową możesz podać z makaronem. Wtedy wystarczy ją jedynie zabielić lub też dodatkowo zagęścić, ale o połowę mniejszą ilością mąki.

Dwa sposoby na zupę pieczarkową

Zupę pieczarkową można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy polega na ugotowaniu podsmażonych grzybów w wywarze warzywnym, zabieleniu zupy i podaniu jej z makaronem. Drugi zaś przewiduje na koniec zmiksowanie wszystkich składników zupy (z wyjątkiem ziela angielskiego), zabielenie zupy i podanie jej również z makaronem lub po zagęszczeniu z grzankami. Zupa otrzymana drugim sposobem jest o wiele pożywniejsza, bo wzbogacona w warzywa, które zwykle zostają na dnie garnka.

Czytaj też:
Podsmaż, zalej jajkami i pyszna kolacja gotowa. W ten sposób wykorzystasz nie tylko pieczarki
Czytaj też:
Połączyłam te dwa składniki na patelni – efekt zamurował całą rodzinę. Przepis na ekspresowe danie