Długie przerwy w jedzeniu są niekorzystne dla układu trawienia i spowalniają metabolizm. Między posiłkami podjadam więc przekąskę, która wspiera mój organizm. Roślinne trufle nazywane kulkami mocy zapewniają mi porcję energii i ważnych związków odżywczych, a przy tym fantastyczne smakują.
Jak zrobić cytrynowo-kokosowe kulki mocy?
Do ich przygotowania używam nie tylko wiórków kokosowych, ale też mąki migdałowej albo zmielonych migdałów bez skórki. Ten składnik jest bardziej neutralny w smaku i pomaga spajać masę.
W moich truflach jest ponadto świeżo otarta skórka i sok wyciśnięty z cytryny, a także syrop klonowy (można zastąpić go tym z agawy lub płynnym miodem) oraz wygodny ekstrakt waniliowy.
Wystarczy zblendować wszystkie produkty, uformować kulki, obtoczyć je w wiórkach i schłodzić w lodówce, żeby stwardniały. Całość pracy nie zajmuje więcej niż kwadrans, a efekt zachwyca.
Przepis: Cytrynowo-kokosowe kulki mocy
Pyszne, energetyzujące trufle ze zdrowych roślinnych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 71 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1 duża cytryna
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyOtrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Dodaj do nich 1 i 1/4 szklanki wiórków, mąkę migdałową, syrop i wanilię. Blenduj, aż powstanie gęsta masa. Jeżeli będzie za sucha, dodaj więcej soku.
- Formowanie kulekNabieraj równe porcje masy za pomocą łyżki i rób z niej kulki. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych, zamknij w szczelnym pojemniku i wstaw na co najmniej 30-60 minut do lodówki, by stężały.
Czy kulki mocy są zdrowe?
Wszystko zależy od użytych produktów, ale zwykle są to zdrowe opcje, które oprócz kalorii zapewniają skoncentrowane dawki cennych związków.
W skład kulek mocy najczęściej wchodzą orzechy, pestki, suszone owoce oraz wartościowe dodatki, takie jak kakao, przyprawy korzenne i inne superfoods. Do tej grupy należą m.in. sproszkowane owoce i warzywa czy nasiona, na przykład orzeszki konopne, zielone algi chlorella, młody jęczmień, baobab, jagody acai i wiele innych.
Energetyczne trufle to przeważnie źródło błonnika, białka i antyoksydantów, które pomagają chronić się przed wolnymi rodnikami. Dieta bogata w te związki może spowalniać starzenie i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Do mojej przekąski nie dokładam fantazyjnych dodatków, tylko cytrynę. Jej sok obfituje w witaminę C, a jeszcze więcej jest jej w skórce. Oprócz tego dostarcza ona substancje przeciwzapalne, antywirusowe i zwalczające inne patogeny.
Czytaj też:
Kulki mocy bez pieczenia w 15 minut. To pyszny deser, który doda ci energii na cały dzieńCzytaj też:
Słodkie kulki mocy robię w kwadrans z samych zdrowych składników. Przebijają wszystkie desery
