Obłędnie smaczna zapiekanka z mięsem mielonym. Wykorzystaj do niej ziemniaki, które zostały z obiadu

Obłędnie smaczna zapiekanka z mięsem mielonym. Wykorzystaj do niej ziemniaki, które zostały z obiadu

Dodano: 
Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem mielonym Źródło:Shutterstock / Cesarz
Ta zapiekanka z mięsem mielonym to pełnowartościowy, sycący posiłek. Jest dobra na obiad albo solidną kolację.

Czy jest ktoś, kto nie lubi zapiekanek? My dziś proponujemy prostą zapiekankę z mięsem mielonym, którą można podać na obiad. Do zrobienia zapiekanki można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?

Ważne jest, aby wcześniej przesmażyć mięso. My do naszej zapiekanki dodajemy jeszcze brokuły oraz gotowane ziemniaki, ale od razu podpowiadamy, że można tu także wykorzystać ziemniaki albo ryż. Brokuły również można zamienić np. na kalafior lub brukselkę. Do zapiekanki możesz dodać także inne warzywa, w tym warzywa z puszki, np. groszek zielony albo ulubioną fasolkę.

Do zrobienia zapiekanki można wykorzystać dowolne mięso mielone: wieprzowe, wołowe, albo mieszane. Ważny jest śmietanowy sos z dużą ilością sera. Dodajemy do niego słoną fetę i dużo tartego, żółtego sera (może to być np. gouda). Ze względu na dodatek fety, kontroluj słoność sosu przy dodawaniu soli.

Rada: Ser feta można także zastąpić kremowym serkiem typu philadelphia, można też dodać rozgnieciony ser pleśniowy albo miks różnych serów. Jeśli lubisz dużo sera, możesz jeszcze dodatkowo posypać tartym serem wierzch zapiekanki na ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

Przepis: Zapiekanka z mięsem mielonym

Prosta zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i brokułów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1447 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 duży brokuł
  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 200 g sera feta
  • 200 g tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkotołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaCebulę i czosnek pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż cebulę z czosnkiem przez chwilę. Dodaj mięso, dobrze wymieszaj, dopraw i smaż kilka minut.
  2. Robienie zapiekankiZmiksuj śmietanę z serem feta, dodaj przyprawy. Wymieszaj i dodaj tarty żółty ser. Do naczynia wsyp mięso mielone, kawałki brokułów i ziemniaki (warstwa warzyw, mięsa i znowu warzyw). Zalej śmietanowym sosem i zapiekaj w 180 stopniach ok. 25 minut.

Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym?

Zapiekanka jest sama w sobie pełnym daniem i tak naprawdę nie potrzeba tu już żadnych innych dodatków. Jeśli chcesz, możesz doprawić ją jeszcze na talerzu dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu albo posiekanymi ziołami, np. pietruszką, kolendrą albo szczypiorkiem.

Do zapiekanki w takim wydaniu będą też pasowały różnego rodzaju kiszonki (np. ogórki czy kapusta), ale też surówki i sałatki: np. ze świeżych pomidorów, ogórków, kolorowej papryki, marchewki, szpinaku i różnych sałat.

Czytaj też:
Kroję ziemniaki, zalewam je tym sosem i mam obiad dla całej rodziny. Tani i smaczny
Czytaj też:
Ten przepis na brukselkę zachwyca każdego. Wystarczy tylko jeden dodatek

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl