Te kotlety są u mnie obiadowym hitem. Najważniejszy składnik to gotowane jajka

Te kotlety są u mnie obiadowym hitem. Najważniejszy składnik to gotowane jajka

Dodano: 
Kotelty jajeczne z brokułem
Kotelty jajeczne z brokułem Źródło:Shutterstock / Viktoria Hodos
Z jajek można wyczarować chrupiący i pełen smaku dodatek do obiadu. Dlatego jeśli gotujesz jajka, wrzuć do wody kilka więcej. Zrobisz z nich przepyszne kotlety.

Kotlety jajeczne w najprostszej formie składają się z gotowanych jajek, surowego jajka, odrobiny bułki tartej i przypraw. Wystarczy dodać dwa dodatkowe składniki, a danie wjeżdża na zupełnie inny poziom.

Kotlety z jajek, brokułów i sera

Te kotlety robi się błyskawicznie, wystarczy, że masz ugotowane jajka. Warto pamiętać, że ugotowane jaja można trzymać w lodówce nawet tydzień, a to oznacza, że możesz ugotować je wcześniej (np. przy okazji gotowania do innych dań), a wykorzystać w kolejne dni. Kotlety z jajek to także sposób na wykorzystanie jaj po Wielkanocy.

Są różne patenty na rozdrobnienie jajek do kotletów. Ja najbardziej lubię zetrzeć je na drobnej tarce i uważam, że to najwygodniejszy sposób. Do kotletów z jajek zawsze dodaję żółty ser, ewentualnie ser mozzarella. Wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Moim ulubionym dodatkiem są brokuły: sprawiają, że kotleciki wyglądają ładnie, a ja mam dodatkową porcję warzyw do codziennego menu.

Przepis: Kotlety jajeczne z brokułami

Pomysł na zdrowy, bezmięsny dodatek do obiadu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 jajko surowe
  • 5 różyczek brokułu
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotletyUgotowane jajka zetrzyj na tarce lub rozgnieć widelcem. Dodaj surowe jajko, tarty ser i 1 łyżkę bułki tartej. Różyczki brokułu posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do jajek. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.

Gotowe kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami i surówkami, jak klasyczne kotlety mielone. Świetnie smakują także z ryżem. Ja lubię je także kłaść na kanapki z odrobiną majonezu i garścią liści różnych sałat. Mogą być także podane jako przekąska – wtedy warto postawić obok miski z kotlecikami ulubiony sos, np. jogurtowy, czosnkowy albo koperkowy.

Inne pomysły na kotlety z jajek

Brokuły to tylko jedna z możliwości na zrobienie kotletów. Do podstawowej masy jajecznej (z ugotowanych jajek i surowego jajka) możesz dodać również inne składniki. Może to być posiekany szczypiorek, koperek albo pietruszka. Idealnie będą tu pasowały starte na tarce pieczarki. Zamiast żółtego sera możesz też dodać wyrazisty ser pleśniowy. Można także wykorzystać nasiona, ziarna i orzechy.

Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie
Czytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl