Kiełbasa z cebulą smakuje o każdej porze roku. Dorzuć ziemniaki, a otrzymasz szybki obiad
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Kiełbasa z cebulą smakuje o każdej porze roku. Dorzuć ziemniaki, a otrzymasz szybki obiad

Dodano: 
Kiełbasa z cebulą
Kiełbasa z cebulą Źródło:Shutterstock / BearFotos
Kiełbasa z cebulą to smaczna i pożywna kompozycja. Zwykle zjadamy ją z chlebem, keczupem i musztardą. Jak byłam dzieckiem to często jednak serwowano ją z ziemniakami na obiad. Dziś też możecie ją tak przyrządzić.

Pamiętam z dzieciństwa ten zrobiony naprędce obiad. Plasterki kiełbasy podsmażone z dużą ilością, słodkawej i miękkiej cebuli, a do tego ziemniaki. Przyznam, że danie to choć proste, było naprawdę smaczne. Aż dziwne, że dziś tak rzadko je przygotowuję. Czas to zmienić.

Jaka kiełbasa jest najlepsza do smażenia z cebulą?

Kiełbasa do smażenia na patelni powinna być cienka, ze sporą zawartością tłuszczu. Smakowo nie sprawdzą się tu chudziutkie kiełbasy z szynki. Po usmażeniu kiełbasa taka stanie się bowiem zbyt twarda i sucha. Lepiej więc wybrać kiełbasę podwawelską, toruńską, zwyczajną, śląską czy brocką.

Kiełbasę z cebulą możemy przygotować na dwa sposoby. Jeden z nich przewiduje smażenie plasterków kiełbasy, drugi dużych kawałków. Przed smażeniem kiełbasy w kawałkach, warto ją ponacinać, by łatwiej wytapiał się z niej tłuszcz. Nada on smaku cebuli. Możecie wybrać, którą wersję dania wolicie. Podobnie zresztą jest z ziemniakami – można je dorzucić do smażonej na patelni kiełbasy i cebuli albo ugotować je oddzielnie i podać jako dodatek.

Tylko tak usmażona kiełbasa z cebulą będzie smaczna

O czym trzeba pamiętać, smażąc kiełbasę z cebulą? O wielkości ognia, czyli o temperaturze smażenia. Nie powinna być ona zbyt wysoka, bo nasze danie może się przypalić, a cebulka nie nabierze smakowitej miękkości, tylko czarnej barwy. Także bądźmy cierpliwi i dajmy kiełbasce czas, by ładnie się zrumieniła.

Przepis: Kiełbasa z cebulą

Kiełbasa z cebulą smażona na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kiełbasyKiełbasę pokrój w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wsyp kiełbasę i co jakiś czas mieszając, smaż ją, aż lekko się zrumieni.
  2. Dodawanie cebuliCebule obierz, pokrój w piórka lub w półplasterki, dodaj do kiełbasy. Wymieszaj, oprósz solą, smaż całość na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i leciutko zrumieniona. Potrawę oprósz pieprzem i papryką.

Jak kroić cebulę do smażenia z kiełbasą?

Cebulę przeznaczoną do smażenia z kiełbasą trzeba pokroić dość grubo. Najlepiej w piórka, bo ładnie się trzyma i zachowuje większą chrupkość po usmażeniu. By ją pokroić w ten sposób, cebulę trzeba przekroić wzdłuż na połowę. Potem każdą połówkę położyć stabilnie na desce i kroić ją wzdłuż widocznych prążków. Cebulę można też pokroić w krążki, co jednak jest dość trudne i łatwo się skaleczyć lub bezpieczniej – w półkrążki, czyli w poprzek prążkowania.

Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana była przebojem Kuchennych Rewolucji. Syci, jak mało która