Błyskawiczna i rozgrzewająca pogromczyni infekcji. Przepis na zupę z soczewicy

Błyskawiczna i rozgrzewająca pogromczyni infekcji. Przepis na zupę z soczewicy

Dodano: 
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Tę zupę wymyśliłam wracając ze spaceru z psem w bardzo zimny dzień. Czułam, że jeśli natychmiast nie zjem czegoś rozgrzewającego, to skończy się to przeziębieniem. Tak powstała zupa z soczewicy z kurkumą, chili i masłem orzechowym.

Jeśli mam w domu czerwoną soczewicę, to jestem uratowana – pomyślałam. Wpadłam do kuchni przemarznięta do kości, ale już 20 minut później zajadałam się gorącą i pełną rozgrzewających składników zupą. To doskonała zupa, kiedy wracasz ze spaceru, z treningu, albo po prostu masz ochotę na szybki, ale pożywny i zdrowy posiłek.

Jak zrobić rozgrzewająca zupę z soczewicy?

Sekretem smaku rozgrzewającej zupy z soczewicy jest przesmażenie na samym początku czosnku, imbiru i przypraw. Ważne tylko, aby na tym etapie nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Już w tym momencie poczujesz rozgrzewający i przyjemny zapach. Zagotowanie wody w czajniku przyspieszy cały proces. Seler naciowy również można przesmażyć na początku, ale mi zależało na dwóch rzeczach: żeby soczewica jak najszybciej zaczęła się gotować i żeby seler zachował swoją chrupkość. Dlatego zajęłam się jego krojeniem już w momencie, kiedy zupa bulgotała w garnku. Jeśli nie masz akurat selera naciowego w domu, możesz go pominąć. Jeśli tylko to możliwe: ni pomijaj dodatku masła orzechowego. To ono nadaje zupie aksamitności i głębokiego smaku.

RADA: Jeśli tak jak ja lubisz bardzo gęste zupy, możesz na koniec odlać część zupy i ją zmiksować blenderem, a następnie wymieszać z pozostałą częścią. Ten zabieg sprawi także, że nabierze więcej smaku (część selera też będzie zmiksowana). Możesz do zupy także dodać mleko kokosowe.

Jak podawać zupę z soczewicy?

Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi dodatkami. Najzdrowszą opcją będą orzechy i nasiona. Mogą być dowolne. Ja akurat miałam pod ręką pestki dyni i orzechy pekan (które najpierw posiekałam na mniejsze kawałki). Orzechy i nasiona koniecznie upraż na suchej patelni. Nie zajmuje to wiele czasu, a różnica w smaku jest ogromna. Zupę z soczewicy można także podawać z grzankami albo z bułką.

Przepis: Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy z dodatkiem kurkumy, chili, curry i masła orzechowego.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
407 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
  • kilka gałązek selera naciowego
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • oliwa
  • ok. 1,5 litra wody
  • garść ulubionych orzechów lub nasion

Sposób przygotowania

  1. Przesmaż składnikiW garnku rozgrzej oliwę. Dwa ząbki czosnku i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wrzuć na oliwę razem z curry, kurkumą i chilli. W tym czasie zagotuj wodę w czajniku. Wrzuć do garnka soczewicę i smaż wszystko jeszcze około minuty. Zalej gorącą wodą i dalej gotuj.
  2. Zrób zupęSeler naciowy pokrój na kawałki i dodaj do gotującej się zupy. Orzechy i/lub nasiona upraż na suchej patelni. Dodaj do zupy łyżkę masła orzechowego i dobrze wymieszaj. Kiedy soczewica zmięknie, zupa jest gotowa. Podawaj od razu posypaną orzechami i ziarnami.