Jeśli mam w domu czerwoną soczewicę, to jestem uratowana – pomyślałam. Wpadłam do kuchni przemarznięta do kości, ale już 20 minut później zajadałam się gorącą i pełną rozgrzewających składników zupą. To doskonała zupa, kiedy wracasz ze spaceru, z treningu, albo po prostu masz ochotę na szybki, ale pożywny i zdrowy posiłek.
Jak zrobić rozgrzewająca zupę z soczewicy?
Sekretem smaku rozgrzewającej zupy z soczewicy jest przesmażenie na samym początku czosnku, imbiru i przypraw. Ważne tylko, aby na tym etapie nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Już w tym momencie poczujesz rozgrzewający i przyjemny zapach. Zagotowanie wody w czajniku przyspieszy cały proces. Seler naciowy również można przesmażyć na początku, ale mi zależało na dwóch rzeczach: żeby soczewica jak najszybciej zaczęła się gotować i żeby seler zachował swoją chrupkość. Dlatego zajęłam się jego krojeniem już w momencie, kiedy zupa bulgotała w garnku. Jeśli nie masz akurat selera naciowego w domu, możesz go pominąć. Jeśli tylko to możliwe: ni pomijaj dodatku masła orzechowego. To ono nadaje zupie aksamitności i głębokiego smaku.
RADA: Jeśli tak jak ja lubisz bardzo gęste zupy, możesz na koniec odlać część zupy i ją zmiksować blenderem, a następnie wymieszać z pozostałą częścią. Ten zabieg sprawi także, że nabierze więcej smaku (część selera też będzie zmiksowana). Możesz do zupy także dodać mleko kokosowe.
Jak podawać zupę z soczewicy?
Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi dodatkami. Najzdrowszą opcją będą orzechy i nasiona. Mogą być dowolne. Ja akurat miałam pod ręką pestki dyni i orzechy pekan (które najpierw posiekałam na mniejsze kawałki). Orzechy i nasiona koniecznie upraż na suchej patelni. Nie zajmuje to wiele czasu, a różnica w smaku jest ogromna. Zupę z soczewicy można także podawać z grzankami albo z bułką.
Przepis: Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Szybka zupa z soczewicy z dodatkiem kurkumy, chili, curry i masła orzechowego.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 407 w każdej porcji
Składniki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
- kilka gałązek selera naciowego
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- sól
- oliwa
- ok. 1,5 litra wody
- garść ulubionych orzechów lub nasion
Sposób przygotowania
- Przesmaż składnikiW garnku rozgrzej oliwę. Dwa ząbki czosnku i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wrzuć na oliwę razem z curry, kurkumą i chilli. W tym czasie zagotuj wodę w czajniku. Wrzuć do garnka soczewicę i smaż wszystko jeszcze około minuty. Zalej gorącą wodą i dalej gotuj.
- Zrób zupęSeler naciowy pokrój na kawałki i dodaj do gotującej się zupy. Orzechy i/lub nasiona upraż na suchej patelni. Dodaj do zupy łyżkę masła orzechowego i dobrze wymieszaj. Kiedy soczewica zmięknie, zupa jest gotowa. Podawaj od razu posypaną orzechami i ziarnami.