Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Wraz z nim powinniśmy dostarczyć organizmowi energii i wartościowych składników. Część z nich możemy przemycić w napoju. Nie w każdym, ale w kubku kakao jak najbardziej. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować.
Z jakiego kakao zrobić wartościowy napój?
Jeśli chcecie przygotować wartościowy, śniadaniowy napój nie sięgajcie po gotowe mieszanki kakao i cukru. Zwykle za dużo w nich tego drugiego, a za mało pierwszego. Efekt jest taki, że napój jest słodki i bardzo kaloryczny, ale niekoniecznie zdrowy. Zdecydowanie najlepszym wyborem jest ciemne, naturalne kakao. Nie ma dodatku cukru, tłuszczu ani aromatów. W łatwy sposób przygotujecie więc na jego bazie napój, który idealnie pasuje pod wasze upodobania smakowe.
Jak zrobić wartościowe kakao na śniadanie?
Sposobów na przygotowanie wartościowego napoju z dodatkiem kakao jest kilka. Ważne jednak, by przygotować je na mleku, które w odróżnieniu od napojów roślinnych, dostarczy nam pełnowartościowego białka. Mleko świeże należy zagotować, natomiast UHT wystarczy tylko podgrzać. Do podgrzanego płynu dodaje się kakao rozprowadzone z odrobiną ciepłego mleka. Całość można zagotować, ale nie jest to konieczne.
Ważny jest też składnik używany do słodzenia. Ja wykorzystuję tu najzdrowszy z możliwych, czyli miód. Trzeba tylko pamiętać, że w pełni zachowa swoje właściwości, jeśli dodamy go do lekko ciepłego kakao.
Ten śniadaniowy napój dostarczy nam mnóstwa wartościowych składników:
- z mleka – pełnowartościowego białka, wapnia i fosforu;
- z kakao – magnezu, żelaza, potasu, błonnika, antyoksydantów, pobudzającej teobrominy;
- z miodu – dobrze przyswajalnych cukrów i składników wzmacniających odporność i cały organizm.
Przepis: Kakao z miodem
Pożywny napój śniadaniowy z mleka, kakao i miodu
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 250
Składniki
- 1 szklanka mleka UHT lub świeżego
- 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
- 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Łączenie z mlekiemMleko UHT podgrzej, świeże zagotuj. Odlej odrobinę mleka i rozmieszaj je z kakao. Mieszankę wlej do mleka, wymieszaj.
- SłodzenieGdy mleko będzie ciepłe, ale nie gorące, dodaj do niego miód. Całość dobrze wymieszaj. Możesz też dodać szczyptę cynamonu.
Do jakich potraw pasuje kakao?
Głębokie w smaku kakao to napój idealnie pasujący do słodkich śniadań. Doskonale będzie harmonizować z naleśnikami, placuszkami, słodkimi tostami czy kanapkami z twarożkiem i dżemem. Dobrze też jednak komponuje się z kanapkami z serami, np. żółtym, camembertem.
Czytaj też:
Dodaj szczyptę do porannej kawy. To połączenie podkręci metabolizm i spalanie tłuszczuCzytaj też:
Wystarczy szczypta, a kawa działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do tego świetnie smakuje