Dzień zaczynam kubkiem tego napoju. Daje mi więcej energii niż kawa

Dzień zaczynam kubkiem tego napoju. Daje mi więcej energii niż kawa

Dodano: 
Kubek kakao
Kubek kakao Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Jaki napój najlepiej podać do śniadania? Ja stawiam zwykle na kakao na mleku. Jest pyszne i bardzo wartościowe, bo przygotowuję je w konkretny sposób. Napój ten dodaje całej rodzinie mnóstwa energii, a ja nie muszę już pić kawy.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Wraz z nim powinniśmy dostarczyć organizmowi energii i wartościowych składników. Część z nich możemy przemycić w napoju. Nie w każdym, ale w kubku kakao jak najbardziej. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować.

Z jakiego kakao zrobić wartościowy napój?

Jeśli chcecie przygotować wartościowy, śniadaniowy napój nie sięgajcie po gotowe mieszanki kakao i cukru. Zwykle za dużo w nich tego drugiego, a za mało pierwszego. Efekt jest taki, że napój jest słodki i bardzo kaloryczny, ale niekoniecznie zdrowy. Zdecydowanie najlepszym wyborem jest ciemne, naturalne kakao. Nie ma dodatku cukru, tłuszczu ani aromatów. W łatwy sposób przygotujecie więc na jego bazie napój, który idealnie pasuje pod wasze upodobania smakowe.

Jak zrobić wartościowe kakao na śniadanie?

Sposobów na przygotowanie wartościowego napoju z dodatkiem kakao jest kilka. Ważne jednak, by przygotować je na mleku, które w odróżnieniu od napojów roślinnych, dostarczy nam pełnowartościowego białka. Mleko świeże należy zagotować, natomiast UHT wystarczy tylko podgrzać. Do podgrzanego płynu dodaje się kakao rozprowadzone z odrobiną ciepłego mleka. Całość można zagotować, ale nie jest to konieczne.

Ważny jest też składnik używany do słodzenia. Ja wykorzystuję tu najzdrowszy z możliwych, czyli miód. Trzeba tylko pamiętać, że w pełni zachowa swoje właściwości, jeśli dodamy go do lekko ciepłego kakao.

Ten śniadaniowy napój dostarczy nam mnóstwa wartościowych składników:

  • z mleka – pełnowartościowego białka, wapnia i fosforu;
  • z kakao – magnezu, żelaza, potasu, błonnika, antyoksydantów, pobudzającej teobrominy;
  • z miodu – dobrze przyswajalnych cukrów i składników wzmacniających odporność i cały organizm.

Przepis: Kakao z miodem

Pożywny napój śniadaniowy z mleka, kakao i miodu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
250

Składniki

  • 1 szklanka mleka UHT lub świeżego
  • 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
  • 1-2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Łączenie z mlekiemMleko UHT podgrzej, świeże zagotuj. Odlej odrobinę mleka i rozmieszaj je z kakao. Mieszankę wlej do mleka, wymieszaj.
  2. SłodzenieGdy mleko będzie ciepłe, ale nie gorące, dodaj do niego miód. Całość dobrze wymieszaj. Możesz też dodać szczyptę cynamonu.

Do jakich potraw pasuje kakao?

Głębokie w smaku kakao to napój idealnie pasujący do słodkich śniadań. Doskonale będzie harmonizować z naleśnikami, placuszkami, słodkimi tostami czy kanapkami z twarożkiem i dżemem. Dobrze też jednak komponuje się z kanapkami z serami, np. żółtym, camembertem.

Czytaj też:
Dodaj szczyptę do porannej kawy. To połączenie podkręci metabolizm i spalanie tłuszczu
Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a kawa działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do tego świetnie smakuje