Ostatnio na proszonym obiedzie zostałam poczęstowana lemoniadą. Miała nietypowy kolor i rewelacyjny smak. Każdy dopytywał, z czego jest zrobiona, ale nikt nie odgadł sekretu. A ten okazał się prosty: to lemoniada na bazie zielonej herbaty z dodatkiem soku z limonki oraz soku z cytryny. Pasowała idealnie do obiadu z młodymi ziemniaczkami, surówką z kapusty, pieczonego kurczaka i jajka sadzonego. Ja na pewno wykorzystam ten patent nie jeden raz w ciepłe dni, bo to przede wszystkim świetny napój orzeźwiający.
Jak zrobić lemoniadę z zielonej herbaty?
Ten napój można właściwie nazwać i lemoniadą (ze względu na sok z cytryny i limonki), i mrożoną herbatą, bo w końcu to zielona herbata jest tu cichą, ale ważną gwiazdą.
Aby zrobić napój, zaparz wcześniej dzbanek zielonej herbaty i zostaw do wystygnięcia. Jeśli rzadko pijesz zieloną herbatę, nie rób mocnego naparu. Zacznij od delikatnej wersji.
Ilość cukru lub miodu (można je stosować zamiennie) jest orientacyjna. Najlepiej próbować napoju i dosładzać go według swojego gustu. Tradycyjne lemoniady są zwykle bardzo słodkie, aby mocno równoważyć kwaśność cytryny. Ja lubię kwaśne smaki, dlatego lubię mniej słodkie napoje, ale to, jak wspomniałam, rzecz gustu. Jeśli do słodzenia wybierasz miód, pamiętaj, że zmieni on smak lemoniady. Postaw na delikatne miody kwiatowe. Ostre i wyraziste zdominują smak lemoniady.
Przepis: Lemoniada z zielonej herbaty
Orzeźwiający napój na ciepłe dni.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr wystudzonej zielonej herbaty
- 2 limonki
- 1 cytryna
- 4 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania
- Robienie napojuZ limonek i cytryny wyciśnij sok i dodaj do herbaty. Dosłodź napój cukrem lub miodem.
Jak podawać lemoniadę z zielonej herbaty?
Lemoniada najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Podaj ją z kostkami lody, z plasterkami limonki i cytryny. Dodatkowo możesz udekorować napój listkami świeżej mięty.
Czytaj też:
Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególeCzytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne