Nie zgadniesz, z czego ta lemoniada. Smakuje genialnie i orzeźwia lepiej niż klasyczna

Nie zgadniesz, z czego ta lemoniada. Smakuje genialnie i orzeźwia lepiej niż klasyczna

Dodano: 
Lemoniada z zielonej herbaty
Lemoniada z zielonej herbaty Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Ta lemoniada zachwyciła mnie smakiem, a patent na nią okazał się bardzo prosty. Bazą jest zdrowy napój, który w schłodzonej wersji smakuje rewelacyjnie.

Ostatnio na proszonym obiedzie zostałam poczęstowana lemoniadą. Miała nietypowy kolor i rewelacyjny smak. Każdy dopytywał, z czego jest zrobiona, ale nikt nie odgadł sekretu. A ten okazał się prosty: to lemoniada na bazie zielonej herbaty z dodatkiem soku z limonki oraz soku z cytryny. Pasowała idealnie do obiadu z młodymi ziemniaczkami, surówką z kapusty, pieczonego kurczaka i jajka sadzonego. Ja na pewno wykorzystam ten patent nie jeden raz w ciepłe dni, bo to przede wszystkim świetny napój orzeźwiający.

Jak zrobić lemoniadę z zielonej herbaty?

Ten napój można właściwie nazwać i lemoniadą (ze względu na sok z cytryny i limonki), i mrożoną herbatą, bo w końcu to zielona herbata jest tu cichą, ale ważną gwiazdą.

Aby zrobić napój, zaparz wcześniej dzbanek zielonej herbaty i zostaw do wystygnięcia. Jeśli rzadko pijesz zieloną herbatę, nie rób mocnego naparu. Zacznij od delikatnej wersji.

Ilość cukru lub miodu (można je stosować zamiennie) jest orientacyjna. Najlepiej próbować napoju i dosładzać go według swojego gustu. Tradycyjne lemoniady są zwykle bardzo słodkie, aby mocno równoważyć kwaśność cytryny. Ja lubię kwaśne smaki, dlatego lubię mniej słodkie napoje, ale to, jak wspomniałam, rzecz gustu. Jeśli do słodzenia wybierasz miód, pamiętaj, że zmieni on smak lemoniady. Postaw na delikatne miody kwiatowe. Ostre i wyraziste zdominują smak lemoniady.

Przepis: Lemoniada z zielonej herbaty

Orzeźwiający napój na ciepłe dni.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 1 litr wystudzonej zielonej herbaty
  • 2 limonki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru lub miodu

Sposób przygotowania

  1. Robienie napojuZ limonek i cytryny wyciśnij sok i dodaj do herbaty. Dosłodź napój cukrem lub miodem.

Jak podawać lemoniadę z zielonej herbaty?

Lemoniada najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Podaj ją z kostkami lody, z plasterkami limonki i cytryny. Dodatkowo możesz udekorować napój listkami świeżej mięty.

Czytaj też:
Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególe
Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne