Pieczone jabłka królują w jesiennych deserach, ale warto pamiętać, że to zdrowy dodatek również do posiłków np. do ryżu na słodko czy porannych owsianek. Podczas pieczenia jabłka nabierają słodyczy i idealnie komponują się z orzechami, miodem czy rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. My dziś proponujemy nietypowy pomysł na wykorzystanie pieczonych jabłek. To zdrowy i pożywny koktajl z dodatkiem miodu i cynamonu. To napój, który poprawi humor w jesienne dni. Jest idealny o poranku.
Jak zrobić koktajl z pieczonych jabłek?
Pieczenie jabłek zwykle trwa nie dłużej niż pół godziny. Dlatego można cały koktajl przygotować rano. Ale można też upiec jabłka wcześniej i trzymać je w lodówce, a rano jedynie zmiksować z pozostałymi składnikami. My proponujemy, aby do pieczenia polać jabłka miodem, to sprawi, że będą lekko skarmelizowane i bardzo słodkie. Można z dodatku miodu zrezygnować, można też wykorzystać tu inne dodatki: np. cukier, syrop klonowy, syrop malinowy. Ciekawą opcją jest posmarowanie jabłek przed pieczeniem odrobiną masła orzechowego.
Przepis: Koktajl z pieczonych jabłek
Smoothie o smaku szarlotki.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 437 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 4 jabłka
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Pieczenie jabłekJabłka podziel na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, polej miodem i picz ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na dno naczynia możesz przed pieczeniem dolać trochę wody.
- Robienie koktajluPieczone jabłka i pozostałe składniki zmiksuj na gładko.
Gotowy koktajl można oprószyć cynamonem, czekoladą albo prażonymi płatkami migdałów. W wersji bardziej deserowej można go podać również z bitą śmietaną.
Czy pieczone jabłka są zdrowe?
Pieczone jabłka to jeden z najzdrowszych jesiennych deserów i dodatków do potraw. Jabłka najlepiej piec ze skórką i ją także zjadać. Pieczone jabłka to cenne źródło błonnika i pektyn, dlatego to deser dobry dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę. Pomogą oczyścić organizm, podkręcą przemianę materii, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Unikaj słodzenia jabłek cukrem. Lepiej wykorzystać miód i przyprawy, które dodają słodyczy, to m.in. cynamon, który jest także składnikiem naszego koktajlu śniadaniowego.
Czytaj też:
Wystarczy zmiksować dwa smaczne składniki. Po tym koktajlu waga będzie lecieć w dółCzytaj też:
Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty