Zbieram zielone szyszki i robię domową nalewkę. Cały dom pachnie lasem

Zbieram zielone szyszki i robię domową nalewkę. Cały dom pachnie lasem

Dodano: 
Zielone szyszki sosny
Zielone szyszki sosny Źródło: Shutterstock / Sharky Photography
Nalewkę z zielonych szyszek sosny nazywam czasem sosnową nalewką dla spóźnialskich. Kiedy przegapisz sezon na pędy sosny, to masz jeszcze szansę wykorzystać zielone szyszki. To prawdziwy skarb dla zdrowia.

Zielone szyszki sosny to wciąż niedoceniany skarb, który możesz mieć zupełnie za darmo. Znajdziesz go bez trudu: na przełomie maja i czerwca na sosnach są młode szyszki – zielone, nierozwinięte i miękkie (dają się łatwo kroić). Można z nich robić syropy, dżemy, dodawać do marynowanych grzybków. Ja zwykle robię z nich aromatyczną nalewkę, która jest idealna na sezon infekcji i przeziębień. Przyznam, że po raz pierwszy sięgnęłam po szyszki, kiedy spóźniłam się ze zbiorem pędów. Teraz, jeśli tylko mam taką możliwość, zbieram szyszki każdego roku.

Jak zrobić nalewkę z zielonych szyszek sosny?

Zbierając szyszki, pamiętaj, żeby robić to poza terenami leśnymi (inaczej może się to skończyć mandatem) albo skorzystać z powalonych drzew (np. podczas wycinek). Szyszki najlepiej zbierać z młodych, niskich sosen, są wówczas łatwo dostępne. Koniecznie w rękawiczkach – żywica bardzo brudzi skórę.

Szyszki trzeba pokroić i to dla mnie najbardziej nużąca część całej pracy. Potem już tylko wystarczy przełożyć wszystko warstwami do słoja i czekać aż puści sok. Ja zawsze skrapiam warstwy szyszek spirytusem. Zapobiega to pleśnieniu, tym bardziej że syrop powinien postać co najmniej kilka dni, a nawet dłużej. Dopiero po tym czasie wlewa się do niego resztę alkoholu. W większości przepisów na nalewki czy syropy z szyszek znajdziesz proporcje szyszek i spirytusu 1:1, to oznacza, że na kilogram szyszek powinno się wziąć kilogram cukru. Ja zawsze zmniejszam ilość cukru i tak podaję w swoim przepisie.

Przepis: Nalewka z zielonych szyszek sosny

Sezonowa nalewka sosnowa.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg zielonych szyszek sosny
  • 0,7 kg cukru
  • 1 l wódki
  • 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie szyszekSzyszki pokrój na połówki, układaj w słoju warstwami, każdą skrapiaj spirytusem i zasypuj cukrem. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Tak przygotowane szyszki odstaw w słoneczne miejsce, aż puszczą sok (nawet do dwóch tygodni). Po tym czasie przelej do większego słoja, dodaj wódkę, wymieszaj i odstaw na ok. miesiąc w ciemne miejsce.
  2. Szykowanie nalewkiPo miesiącu zlej płyn i rozlej do butelek. Odstaw na ok. 3 miesiące.

Po zlaniu nalewki możesz spróbować trunku i ocenić, czy moc jest dla ciebie odpowiednia. W razie potrzeby dodaj więcej wódki lub spirytusu. Ja też czasem dodatkowo ponownie zasypuję odcedzone szyszki cukrem i odstawiam, aby puściły sok. Potem zalewam wódką, mieszam dobrze i po zlaniu łączę z resztą nalewki.

Szyszki sosny są nieocenione przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Odrobinę nalewki można wówczas dodać do herbaty, jako środek wspomagający leczenie przeziębień.

Ważne: Nalewka z zielonych szyszek sosny to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).

Czytaj też:
Z dwóch sezonowych produktów robię domową nalewkę. Jest prosta, a zachwyca kolorem i smakiem
Czytaj też:
Najlepszy przepis na syrop z bzu czarnego. W maju robię zapas na cały rok, by zwalczać nim infekcje