Najlepszy przepis na syrop z bzu czarnego. W maju robię zapas na cały rok, by zwalczać nim infekcje

Najlepszy przepis na syrop z bzu czarnego. W maju robię zapas na cały rok, by zwalczać nim infekcje

Dodano: 
Syrop z kwiatów bzu czarnego
Syrop z kwiatów bzu czarnego Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Syrop z bzu czarnego to prawdziwy skarb. Zachwyca smakiem, ale jest też ceniony ze względu na swoje zdrowotne właściwości – jest nieoceniony przy wszelkiego rodzaju infekcjach.

Maj to czas, kiedy krzewy czarnego bzu pokrywają się charakterystycznymi, białymi kwiatami w ogromnych baldachach. Warto wykorzystać ten moment i zrobić tradycyjny syrop z kwiatów czarnego bzu. Taki syrop jest doskonałym remedium przy infekcjach, ale to też świetny dodatek do napojów i deserów.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Najważniejsze to zerwać kwiaty czarnego bzu. Znajdź krzewy, które rosną w miejscach położonych z dala od źródeł zanieczyszczeń (np. ruchliwych dróg). Nie powinno to być trudne – czarny bez jest w Polsce powszechny. Ścina się same baldachy, najlepiej układać je w przewiewnym koszu. W domu warto je rozłożyć na jakiś czas na papierze lub płótnie, aby pozbyć się owadów. Do samego syropu można poodcinać już same końcówki z kwiatami, aby w garnku znalazło się jak najmniej samych łodyżek.

W przepisie podaję proporcje 750 g cukru na litr wody, choć w większości receptur jest to kilogram cukru na litr wody. Ja jednak zawsze zmniejszam nieco ilość cukru. Kwiaty zalane syropem odstawiam na minimum dobę, ale ten czas może być dłuższy, nawet do trzech dni.

Pasteryzuję swój syrop, najczęściej wstawiając słoiki do piekarnika, ale można to zrobić, gotując słoiki w wodzie (zanurzone do 2/3 wysokości, ułożone w garnku na miękkiej ściereczce).

Przepis: Syrop z kwiatów bzu czarnego

Przepyszny i zdrowy syrop kwiatowy, idealny do napojów i deserów.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
24 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 30 baldachów kwiatowych czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 750 g cukru
  • 3 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Robienie syropuW garnku ułóż kwiaty i plastry cytryny. W drugim garnku zagotuj syrop z cukru i wody. Zalej syropem kwiaty i cytryny i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dobę.
  2. Pasteryzowanie syropuPo tym czasie odcedź syrop przez gazę i przelej do czystych słoików lub butelek. Pasteryzuj ok. 15-20 minut.

Jak wykorzystać syrop z bzu czarnego?

Syrop kwiatów bzu czarnego można wykorzystać do zrobienia pysznego napoju o delikatnym smaku – wystarczy rozcieńczyć go wodą (można użyć wody gazowanej). Taki syrop nadaje się także do słodzenia herbaty, ale można go również wykorzystywać do deserów, zastępując nim np. syropy klonowy czy z agawy. Syropem z kwiatów bzu czarnego możesz polać deser lodowy, naleśniki, twarożek albo sernik.

Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu w medycynie naturalnej wykorzystuje się jako pomoc w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Mają działanie wykrztuśne, napotne, wzmacniają odporność, działają moczopędnie i antywirusowo. Pomagają także łagodzić uciążliwy katar. Napary oraz syrop z kwiatów czarnego bzu stosuje się również jako naturalny środek przeciwgorączkowy.

Czytaj też:
Zrób teraz leczniczą nalewkę z sosny na miodzie. Podziękujesz sobie za nią w okresie infekcji
Czytaj też:
Ogrodnicy go nienawidzą, a to prawdziwy skarb. Podagrycznik jest idealny na wiosenny detoks


-->