Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem to danie, które robię od wielu lat. Smak potrawy nigdy się nie nudzi, a prostota i szybkość przygotowania sprawiają, że idealnie sprawdza się jako ekspresowy obiad lub obiadokolacja.
Jak zrobić zapiekankę z tuńczykiem i groszkiem?
Idealna nie tylko na piątkowy obiad zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem to danie, które nie wymaga wiele pracy. Przygotowanie potrawy rozpoczynam od podgotowania makaronu – używam szerokich wstążek, ale dobrze sprawdzą się również rurki, kolanka, świderki, muszelki oraz kokardki (polecam użyć makaronu z pszenicy durum, który nawet po upieczeniu pozostaje sprężysty). W międzyczasie szykuję dodatki – tuńczyka razem z zalewą rozdrabniam (polecam użyć tuńczyka w zalewie olejowej lub w sosie własnym) i mieszam z odsączonym z zalewy groszkiem konserwowym lub przelanym wrzątkiem groszkiem mrożonym. Łączę składniki, posypuję serem i wstawiam na 15 minut do piekarnika. Jeżeli nie przepadasz za makaronem, który stawia lekki opór podczas gryzienia, to wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
Wskazówka: smak zapiekanki z makaronu możesz wzbogacić, dodając np. zblanszowane różyczki brokułu, zblanszowaną fasolkę szparagową, pokrojonego w talarki pora, pokrojone w kostkę kolorowe papryki.
Przepis: Zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem
Danie zachwyca delikatnym smakiem tuńczyka, słodyczą groszku i ciągnącym się, aromatycznym serem, tworząc harmonijną i sycącą całość.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 612 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu grube wstążki (pappardelle lub fettuccine)
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 1 puszka zielonego groszku
- 150 g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuZagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Skróć zalecany czas gotowania o 4 minuty (makaron powinien zmięknąć, ale nie może być ugotowany al dente). Gotowy makaron odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie dodatkówTuńczyka nie odsączaj z zalewy. Przełóż rybę do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj odsączony z zalewy groszek oraz zioła prowansalskie i wymieszaj.
- Łączenie składnikówWymieszaj dodatki z makaronem i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posyp wierzch potrawy startym serem.
- PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut.
Zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu. Danie możesz udekorować natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Inne pomysły na makaronowe dania nie tylko na piątkowy obiad
Szybki obiad na piątek przygotujesz również z makaronu oraz innych ryb. Świetnie sprawdzi się np. łosoś wędzony lub łosoś w puszce, wędzony pstrąg, wędzona makrela, a także ryba pieczona (np. dorsz atlantycki). Do makaronu można również dodać dostępne w niemal każdym sklepie sałatki z tuńczykiem w puszce, w których składzie znajdują się różne warzywa. Idealnym dodatkiem są także owoce morza, np. niewielkie krewetki (krewetki polecam wcześniej krótko podsmażyć na maśle z dodatkiem cebulki dymki, czosnku oraz posiekanej papryczki chili).
Czytaj też:
Każdy prosi o przepis na te pierogi. Sekret to wyrazisty farsz z ziemniakówCzytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiad