Nie smażony i nie w galarecie. Tak zrobiony karp na Wigilię rozpływa się w ustach

Nie smażony i nie w galarecie. Tak zrobiony karp na Wigilię rozpływa się w ustach

Dodano: 
Karp pieczony z pomidorami
Karp pieczony z pomidorami Źródło: Shutterstock / Depiano
Ten karp zawsze wzbudza zachwyt przy wigilijnym stole. To coś innego niż ciężkie tradycyjne dania z tej ryby. Delikatne mięso ma idealną soczystość, a jego aromat zaskakuje świeżością.

Nie wszyscy lubią karpia, a to całkiem smaczna ryba. Żeby odczarować złą opinię, na świąteczny stół podaję go w oryginalnym wydaniu z piekarnika. Bez panierki, a za to z pysznymi dodatkami.

Jak zrobić karpia pieczonego z pomidorami?

Do tej potrawy używam filetów z karpia, żeby oszczędzić czas na ich wykrawanie z tuszek, co wymaga też nieco wprawy. Nie przyrządzam go często poza okresem Świąt, więc wolę pozostawić tę pracę fachowcowi.

Rybę marynuję w maślanym sosie z sokiem z cytryny, solą, majerankiem i odrobiną czosnku, które podkręcają smak mięsa i pomagają neutralizować ewentualny aromat mułu.

Aby karp był soczysty w środku, zamarynowane filety obsmażam na maśle klarowanym, ale nie dłużej niż przez dwie minuty na stronę, a później od razu zapiekam w folii pod warstwą pomidorów. To pozwala uzyskać apetyczny kolor mięsa i zamknąć w nim wilgoć. Przykrycie zdejmuję dopiero na koniec, by plasterki warzywa się przypiekły.

Przepis: Karp pieczony z pomidorami

Delikatny i soczysty filet z piekarnika przygotowany bez panierki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg filetów z karpia (2 sztuki)
  • 150 g podłużnych pomidorów rzymskich (2 sztuki)
  • 100 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 małe cytryny lub limonki

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie karpiaRoztop 75 g masła i wyciśnij sok z cytryny. Połącz te składniki z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu i polej 2/3 sosu. Odstaw na 15-30 minut.
  2. Szykowanie rybyNastaw piekarnik na 180 stopni i pokrój pomidory w cienkie plasterki. Roztop pozostałe masło na patelni i podsmaż filety na sporym ogniu po 1,5-2 minuty na stronę. Od razu przenieś do żaroodpornego naczynia, skrop pozostałym sosem, ułóż na wierzchu pomidory i przykryj całość folią aluminiową tak, żeby nie dotykała plasterków. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut.

Karp pieczony z pomidorami – wskazówki

Na Święta staram się kupować karpie hodowane w stawach z przepływem wody, które nie mają charakterystycznego aromatu. Nie zawsze jednak uda mi się je dostać i wtedy moczę filety przez 12-24 godziny w zimnym mleku, trzymając je w lodówce.

Są ponadto inne metody, by poprawić walory ryby. Można moczyć ją przez 1-2 godziny w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny (2-3 łyżki na litr). Inną opcją jest wykorzystanie solanki przygotowanej w proporcji 1 łyżki soli na litr wody, a czas wynosi około 60 minut. W moim przepisie nie stosuję tych sposobów, bo sok z cytryny i sól mam w marynacie.

Marynowanie karpia może trwać dłużej niż podany kwadrans czy pół godziny, co będzie z korzyścią dla smaku dania. Gdy mam czas, daję mu 1-2 godziny w lodówce, a nawet 12 godzin, jeśli chcę smażyć go rano.

Do tej potrawy wybieram podłużne pomidory rzymskie, które zawierają więcej miąższu, a mniej nasion i soku. Dzięki temu nie rozpadają się podczas pieczenia i zachowują dekoracyjny wygląd.

Czytaj też:
Ten niebanalny wigilijny karp zachwyci twoich bliskich. Piekę go w miodowo-musztardowej marynacie
Czytaj też:
To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń