Nie wszyscy lubią karpia, a to całkiem smaczna ryba. Żeby odczarować złą opinię, na świąteczny stół podaję go w oryginalnym wydaniu z piekarnika. Bez panierki, a za to z pysznymi dodatkami.
Jak zrobić karpia pieczonego z pomidorami?
Do tej potrawy używam filetów z karpia, żeby oszczędzić czas na ich wykrawanie z tuszek, co wymaga też nieco wprawy. Nie przyrządzam go często poza okresem Świąt, więc wolę pozostawić tę pracę fachowcowi.
Rybę marynuję w maślanym sosie z sokiem z cytryny, solą, majerankiem i odrobiną czosnku, które podkręcają smak mięsa i pomagają neutralizować ewentualny aromat mułu.
Aby karp był soczysty w środku, zamarynowane filety obsmażam na maśle klarowanym, ale nie dłużej niż przez dwie minuty na stronę, a później od razu zapiekam w folii pod warstwą pomidorów. To pozwala uzyskać apetyczny kolor mięsa i zamknąć w nim wilgoć. Przykrycie zdejmuję dopiero na koniec, by plasterki warzywa się przypiekły.
Przepis: Karp pieczony z pomidorami
Delikatny i soczysty filet z piekarnika przygotowany bez panierki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg filetów z karpia (2 sztuki)
- 150 g podłużnych pomidorów rzymskich (2 sztuki)
- 100 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 małe cytryny lub limonki
Sposób przygotowania
- Marynowanie karpiaRoztop 75 g masła i wyciśnij sok z cytryny. Połącz te składniki z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu i polej 2/3 sosu. Odstaw na 15-30 minut.
- Szykowanie rybyNastaw piekarnik na 180 stopni i pokrój pomidory w cienkie plasterki. Roztop pozostałe masło na patelni i podsmaż filety na sporym ogniu po 1,5-2 minuty na stronę. Od razu przenieś do żaroodpornego naczynia, skrop pozostałym sosem, ułóż na wierzchu pomidory i przykryj całość folią aluminiową tak, żeby nie dotykała plasterków. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut.
Karp pieczony z pomidorami – wskazówki
Na Święta staram się kupować karpie hodowane w stawach z przepływem wody, które nie mają charakterystycznego aromatu. Nie zawsze jednak uda mi się je dostać i wtedy moczę filety przez 12-24 godziny w zimnym mleku, trzymając je w lodówce.
Są ponadto inne metody, by poprawić walory ryby. Można moczyć ją przez 1-2 godziny w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny (2-3 łyżki na litr). Inną opcją jest wykorzystanie solanki przygotowanej w proporcji 1 łyżki soli na litr wody, a czas wynosi około 60 minut. W moim przepisie nie stosuję tych sposobów, bo sok z cytryny i sól mam w marynacie.
Marynowanie karpia może trwać dłużej niż podany kwadrans czy pół godziny, co będzie z korzyścią dla smaku dania. Gdy mam czas, daję mu 1-2 godziny w lodówce, a nawet 12 godzin, jeśli chcę smażyć go rano.
Do tej potrawy wybieram podłużne pomidory rzymskie, które zawierają więcej miąższu, a mniej nasion i soku. Dzięki temu nie rozpadają się podczas pieczenia i zachowują dekoracyjny wygląd.
Czytaj też:
Ten niebanalny wigilijny karp zachwyci twoich bliskich. Piekę go w miodowo-musztardowej marynacieCzytaj też:
To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
