Gotowe ciasto, świeże warzywa i prosta masa. W 40 minut zrobisz z nich pyszną kolację na ciepło

Gotowe ciasto, świeże warzywa i prosta masa. W 40 minut zrobisz z nich pyszną kolację na ciepło

Dodano: 
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami Źródło: Shutterstock / Cesarz
Jeśli macie ochotę na pyszną kolację na ciepło, służę przepisem. Oto tarta, którą robi się 10 minut, a piecze 30. Jednym słowem pół godziny i na waszym stole może się pojawić danie jak z restauracji.

Kolacja to zwykle ten posiłek, który spożywamy w rodzinnym gronie. Warto więc docenić ten fakt i przygotować z tej okazji coś smacznego. Proponuję wytrawną tartę, którą można przygotować dosłownie w 40 minut. Wystarczy tylko sięgnąć po gotowe ciasto i kilka prostych składników.

Na jakim cieście upiec tartę?

Tartę piecze się na dwóch rodzajach ciasta – kruchym lub francuskim. Przygotowanie ciasta kruchego jest dosyć proste i szybkie. Masło wystarczy tylko posiekać z mąką, dodać trochę soli, żółtko i po wyrobieniu ciasto jest gotowe. Jednak o wiele szybciej przygotujecie tartę na gotowym cieście francuskim. Bez problemu kupicie je w każdym sklepie. Wystarczy je tylko rozwinąć, wyłożyć nim formę i ułożyć składniki. Prawda, że proste?

Jak zrobić szybką tartę z warzywami?

Tarta z warzywami to prosty sposób na pyszną kolację na ciepło. Zwłaszcza gdy robi się ją na cieście francuskim. Po rozwinięciu wykładam nim prostokątną formę, nakłuwam widelcem i rumienię w piekarniku. Potem układam na cieście podduszony szpinak, zalewam masą jajeczno-śmietanową, obkładam pomidorkami i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Tarta ze szpinakiem

Tarta na cieście francuskim z dodatkiem szpinaku i pomidorków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera żółtego
  • 150 g pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Podpiekanie ciastaCiasto francuskie pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozwiń je i wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy. Spód ponakłuwaj widelcem, ciasto zrumień w 210 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osącz, przesmaż na patelni. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, przypraw do smaku. Szpinak odsącz i wyłóż na podpieczony spód. Z jajek i śmietanki roztrzep masę, dopraw ją gałką, solą i pieprzem. Masą zalej szpinak.
  3. Pieczenie tartyWierzch tarty posyp startym serem, ułóż na nim pomidorki. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch tarty będzie rumiany.

Te warzywa też pasują do tarty

Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub po prostu nie macie go pod ręką, możecie sięgnąć po inne warzywa. Dobrze sprawdzi się podduszony por, cebula, pokrojona papryka czy cukinia. Wszystkie te warzywa można zestawić z pomidorkami, choć nie jest to konieczne. Bezmięsną tartę można też przygotować z dodatkiem pieczarek. Wcześniej warto je podsmażyć z cebulą, dzięki czemu farsz nabierze wyrazistego, przyjemnego aromatu.

Czytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego
Czytaj też:
Tarta z pieczarkami, której smak mnie zaskoczył. Teraz to mój numer jeden na kolację