Koniec z bułką tartą. Ten kremowy kalafior smakuje jak z francuskiej restauracji

Koniec z bułką tartą. Ten kremowy kalafior smakuje jak z francuskiej restauracji

Dodano: 
Zapiekanka z kalafiora
Zapiekanka z kalafiora Źródło: Shutterstock / Joe Gough
Nie trzeba wiele, by zwykły kalafior smakował jak danie z francuskiej kuchni. Wystarczy chwila zapiekania, by stworzyć coś naprawdę wartego powtórzenia.

Ten przepis to wspomnienie obiadu w niewielkiej knajpce, która specjalizowała się w kuchni inspirowanej Francją. Kalafior nie był tam dodatkiem, lecz prawdziwą gwiazdą talerza — miękki, delikatny, zanurzony w aksamitnym sosie beszamelowym z nutą gałki muszkatołowej. To wtedy po raz pierwszy zrezygnowałem z bułki tartej i od tamtej pory, jeśli kalafior, to tylko w tej wersji. Prosty, elegancki i zaskakująco sycący. Gdy nadchodzi lato, zawsze wraca na mój stół.

Jak zrobić kalafior w sosie beszamelowym?

To danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. Jeśli chcesz dodać mu nieco koloru, możesz dorzucić kawałki marchewki. Świetnie sprawdzi się również brokuł — ma podobną konsystencję i przygotowuje się go dokładnie tak samo jak kalafior. Dodanie gałki muszkatołowej do sosu beszamelowego to klasyka. Jeśli naprawdę chcesz podkręcić smak, dorzuć odrobinę tartego sera do sosu. Świetnie sprawdzają się parmezan lub gruyère.

Przepis: Kalafior zapiekany pod beszamelem

Zapiekanka z kalafiora w kremowym sosie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
174 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pietruszki dla ozdoby

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraPodziel kalafior na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj warzywo przez 5–6 minut, aż będzie lekko miękkie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie beszameluW rondlu rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszaj przez 2 minuty, aż lekko się zarumieni. Wlej mleko cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. ZapiekanieZalej kalafior gorącym beszamelem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez 20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Posyp pietruszką.

Co dodać do kalafiora zapiekanego w sosie beszamelowym?

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym można łatwo wzbogacić dodatkami, które podbiją smak i strukturę dania:

  • Skwarki z boczku – chrupiące, słone, wprowadzają kontrast i głębię. Ich intensywny smak przełamuje delikatność beszamelu i kalafiora, a tłuszcz z wytapiania można wykorzystać do podsmażenia warzyw lub jako bazę do sosu. Dodane tuż przed zapiekaniem lub już na talerzu, zapewniają przyjemną teksturę i aromatyczny akcent. Tutaj dowiesz się, jak zrobić idealne skwarki.
  • Kurczak – podsmażony lub grillowany, pokrojony w kostkę, dodaje sytości. Można go wcześniej zamarynować w oliwie z czosnkiem lub cytryną, by lepiej komponował się z kremowym sosem. Dzięki niemu danie staje się pełnowartościowym obiadem, który zaspokoi apetyt bez potrzeby dodatków mięsnych z boku.
  • Czosnek – lekko podsmażony, dla wyrazistego aromatu. Wystarczy kilka plasterków zrumienionych na maśle lub oliwie, by wzbogacić beszamel o głębszy, lekko słodkawy smak. Nie należy go przypalać, bo stanie się gorzki. Najlepiej dodać go na końcu smażenia, by zachował swój charakterystyczny zapach i nie zdominował całości.

Czytaj też:
Zalej kalafior prostą masą i wstaw do piekarnika. To lepsze niż wersja z masłem i tartą bułką
Czytaj też:
To pieczone warzywo bije inne na głowę. Poznaj mój przepis na nieziemsko pyszną przekąskę