Jeśli lubisz kalafior, ale przejadła ci się wersja z bułką tartą, to spróbuj kalafiora zapiekanego z pysznym i prostym sosem ze śmietany i żółtego sera. Tak przygotowane różyczki są doskonałe do jedzenia same w sobie, ale mogą być również dodatkiem do mięs czy ziemniaków.
Jak zrobić zapiekankę kalafiorową?
Aby upiec kalafior, warto go wcześniej krótko obgotować (zblanszować) we wrzątku. Po tym zabiegu można go już wymieszać ze śmietaną z żółtym serem. To prosta mieszanka, która sprawia, że gotowe warzywo jest sycące i aromatyczne. Do robienia zapiekanki najlepiej wykorzystać sery, które dobrze się topią podczas obróbki termicznej. Może to być np. cheddar, gouda czy mozzarella.
Przyprawy to jedynie sól, pieprz oraz oregano. Jeśli jednak nie lubisz ziołowych smaków, możesz oregano pominąć.
Rada: aby danie było jeszcze bardziej serowe, można dodatkowo posypać wierzch zapiekanki garścią tartego, żółtego sera i dopiero zapiekać.
Przepis: Zapiekanka kalafiorowa
Prosta zapiekanka z kalafiora.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 457 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 300 g tartego, żółtego sera
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie kalafioraKalafior podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek na ok. 5 minut.
- Robienie zapiekankiŚmietanę wymieszaj z serem. Dodaj różyczki kalafiora, dopraw, wymieszaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zapiekanka jako danie główne świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Możesz dodatkowo ozdobić zapiekankę kalafiorową listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
Inne pomysły na zapiekanki kalafiorowe
Zapiekany kalafior daje duże pole do kulinarnych fantazji: można eksperymentować nie tylko z przyprawami (dodaj do sosu np. curry), ale z dodatkami. Pyszną opcją dla osób, które lubią w tego typu daniach mieć mięsny akcent, jest dodanie przesmażonej wcześniej na patelni szynki pokrojonej w kostkę lub dobrego, wędzonego boczku.
Do zapiekanki można dodać także brokułowe różyczki, kalafior będzie też świetnie smakować z dodatkiem pieczarek (warto je wcześniej zrumienić na maśle). Do samego sosu można dodawać różne sery, w tym sery pleśniowe, czy słoną, wyrazistą fetę.
Czytaj też:
Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiemCzytaj też:
Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera. Obłędne trio idealne nie tylko na obiad