Przekąski z warzyw są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. A lato to najlepsza pora na świeże, chrupiące warzywa. Niektóre można jeść surowe i z pewnością warto się na nie skusić, bo będą zawierały najwięcej wartościowych składników. Inne trzeba ugotować czy upiec i w takiej formie również są odżywcze i smaczne. Kalafior to warzywo, które można jeść na surowo, ale zwykle je gotujemy. Spróbujcie jednak kalafiora w wersji pieczonej, a zachwycicie się jego smakiem.
Czym warto doprawić kalafior?
Kalafior doskonale będzie smakował doprawiony solą i ewentualnie pieprzem. Jeśli jednak chcecie, by warzywo to nabrało bardziej zdecydowanego smaku, możecie je potraktować wyrazistymi przyprawami i dodatkami. Smak kalafiora doskonale podkreśli odrobina curry, kuminu, papryki słodkiej, ostrej czy wędzonej. Warzywo to dobrze też będzie smakowało przyprawione czosnkiem, tymiankiem, oregano czy natką pietruszki.
Jak zrobić chrupiącą przekąskę z kalafiora?
Kalafior na ciepłą przekąskę z piekarnika możecie podzielić na małe różyczki lub pokroić w grube plastry. To już wasz wybór. Ważne jest tylko, by kawałki kalafiora nie były zbyt duże i w miarę szybko i równomiernie się upiekły.
Przepis: Pieczony kalafior
Pieczony kalafior na ciepłą przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 1 mały kalafior
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKalafior oczyść z liści, opłucz, osusz. Pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. W miseczce umieść oliwę z oliwek, sól, pieprz, curry i paprykę. Przyprawy wymieszaj.
- Przyprawianie kalafioraPlastry kalafiora ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy dokładnie posmaruj przygotowaną mieszanką.
- Pieczenie kalafioraKalafior piecz ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia obróć plastry kalafiora na drugą stronę. 5 minut przed końcem pieczenia posyp plastry kalafiora parmezanem i piecz je, aż ser ładnie się zrumieni.
Z czym podać przekąskę z kalafiora?
Do ciepłej przekąski z kalafiora doskonale pasuje sos. Doda jej smaku, aromatu, a także zwiększy jej soczystość. W tej roli doskonale sprawdzi się np.: sos jogurtowo-czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, a także sos tzatziki. Przekąskę z kalafiora możecie też podać z sosem barbecue, a nawet z hummusem z ciecierzycy. Po prostu maczajcie kawałki kalafiora w sosie i raczcie się tą smaczną i zdrową przekąską.
Czytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórkiCzytaj też:
Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę