Na te sakiewki rzuca się cała rodzina. Skrywają w sobie prosty, lecz przepyszny farsz

Na te sakiewki rzuca się cała rodzina. Skrywają w sobie prosty, lecz przepyszny farsz

Dodano: 
Naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewki Źródło: Shutterstock / Irina Meliukh
Naleśniki mają nieograniczony potencjał. To, jak zaprezentują się na talerzu zależy tylko od naszej wyobraźni. W moim domu największym przebojem są te eleganckie, choć proste sakiewki. W ich wnętrzu skrywam soczysty farsz.

Co podać na kolację? A może takie piękne naleśniki? Nie ma przy nich dużo pracy, a prezentują się tak, że nikt nie może się im oprzeć. Moja rodzina wprost za nimi przepada, bo nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują. A wszystko to za sprawą farszu z serka wiejskiego.

Jak zrobić wytrawny farsz z serka wiejskiego?

Serek wiejski to doskonała podstawa farszu do naleśników. Jest bowiem delikatny i soczysty i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię go łączyć ze świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, papryką. Dobrze też jednak będą do niego pasować: kukurydza z puszki, szynka, wędzony łosoś, natka pietruszki czy koperek.

Jak przygotować wytrawne sakiewki z naleśników?

Przygotowanie wytrawnych sakiewek należy zacząć od usmażenia naleśników. Po ułożeniu ich w stosik i przykryciu miękną, dzięki czemu dają się potem łatwo formować. Na środku każdego naleśnika kładę solidną porcję farszu z serka wiejskiego. Przed połączeniem go z warzywami odlewam tylko nadmiar śmietanki, by farsz był w miarę zwięzły. Uformowane sakiewki obwiązuję szczypiorkiem, dzięki czemu wyglądają naturalnie i apetycznie.

Przepis: Wytrawne sakiewki naleśnikowe

Naleśnikowe sakiewki nadziewane serkiem wiejskim i warzywami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 1 duży pomidor
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • koperek
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do obwiązania

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po tym czasie w razie potrzeby nieco rozrzedź wodą, a potem usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuSerek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki. Pomidor umyj, pokrój w niedużą kostkę. Awokado i cebulę obierz, również pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Wymieszaj składniki farszu, całość dopraw do smaku.
  3. Formowanie sakiewekNa środku każdego naleśnika połóż solidną łyżkę farszu. Brzegi naleśnika unieś do góry i zbierz je nad farszem. Sakiewki obwiąż szczypiorkiem, by ładnie się trzymały.

Słodka wersja naleśnikowych sakiewek

Jeśli wolicie naleśniki w słodkiej wersji, też możecie nadziać je farszem na bazie serka wiejskiego. Połączcie go tylko z owocami, kawałkami czekolady, miodem czy bakaliami. Takie naleśniki będą idealne na deser czy podwieczorek.

Czytaj też:
Latem często robię naleśniki jogurtowe. Doskonale smakują w połączeniu z owocami
Czytaj też:
Te naleśniki są puszyste jak chmurka. Spróbujesz raz i zakochasz się bez pamięci