Co podać na kolację? A może takie piękne naleśniki? Nie ma przy nich dużo pracy, a prezentują się tak, że nikt nie może się im oprzeć. Moja rodzina wprost za nimi przepada, bo nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują. A wszystko to za sprawą farszu z serka wiejskiego.
Jak zrobić wytrawny farsz z serka wiejskiego?
Serek wiejski to doskonała podstawa farszu do naleśników. Jest bowiem delikatny i soczysty i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię go łączyć ze świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, papryką. Dobrze też jednak będą do niego pasować: kukurydza z puszki, szynka, wędzony łosoś, natka pietruszki czy koperek.
Jak przygotować wytrawne sakiewki z naleśników?
Przygotowanie wytrawnych sakiewek należy zacząć od usmażenia naleśników. Po ułożeniu ich w stosik i przykryciu miękną, dzięki czemu dają się potem łatwo formować. Na środku każdego naleśnika kładę solidną porcję farszu z serka wiejskiego. Przed połączeniem go z warzywami odlewam tylko nadmiar śmietanki, by farsz był w miarę zwięzły. Uformowane sakiewki obwiązuję szczypiorkiem, dzięki czemu wyglądają naturalnie i apetycznie.
Przepis: Wytrawne sakiewki naleśnikowe
Naleśnikowe sakiewki nadziewane serkiem wiejskim i warzywami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
Na farsz:
- 400 g serka wiejskiego
- 1 duży pomidor
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebulki
- koperek
- sól, pieprz
- szczypiorek do obwiązania
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po tym czasie w razie potrzeby nieco rozrzedź wodą, a potem usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuSerek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki. Pomidor umyj, pokrój w niedużą kostkę. Awokado i cebulę obierz, również pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Wymieszaj składniki farszu, całość dopraw do smaku.
- Formowanie sakiewekNa środku każdego naleśnika połóż solidną łyżkę farszu. Brzegi naleśnika unieś do góry i zbierz je nad farszem. Sakiewki obwiąż szczypiorkiem, by ładnie się trzymały.
Słodka wersja naleśnikowych sakiewek
Jeśli wolicie naleśniki w słodkiej wersji, też możecie nadziać je farszem na bazie serka wiejskiego. Połączcie go tylko z owocami, kawałkami czekolady, miodem czy bakaliami. Takie naleśniki będą idealne na deser czy podwieczorek.
Czytaj też:
Latem często robię naleśniki jogurtowe. Doskonale smakują w połączeniu z owocamiCzytaj też:
Te naleśniki są puszyste jak chmurka. Spróbujesz raz i zakochasz się bez pamięci