Naleśniki to smaczne, tanie danie, które da się zrobić z prostych składników. Zwykle są to: mąka, jajka i mleko. Ja jednak czasami zmieniam tę klasyczną recepturę, by nieco odmienić i uzdrowić placki. Tym razem zrobiłam je na jogurcie naturalnym, dzięki czemu wyszły nieco grubsze i bardziej pożywne. Zachwycały też smakiem, zwłaszcza gdy podałam je z owocami.
Wartość odżywcza jogurtu naturalnego
Jogurt naturalny zaliczany jest do mlecznych napojów fermentowanych. Dużą jego zaletą jest fakt, że zawiera pożyteczne kultury bakterii. To właśnie one sprawiają, że jogurt doskonale wpływa na nasz przewód pokarmowy i zwiększa odporność. W wyniku fermentacji jogurt zawiera o wiele mniej laktozy, niż mleko. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Produkt ten stanowi też doskonałe źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia i fosforu.
Jak zrobić naleśniki jogurtowe?
Robiąc naleśniki jogurtowe w zasadzie zastępuję mleko jogurtem naturalnym. Jednak ta zmiana pociąga też za sobą zmiany w proporcjach składników. Naleśniki wychodzą nieco grubsze, niż klasyczne i mają orzeźwiający smak.
Przepis: Naleśniki jogurtowe
Smaczne i pożywne naleśniki z dodatkiem jogurtu naturalnego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- ok. 2/3 szklanki wody gazowanej
- łyżka cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 banan
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówW misce umieść mąkę, jajka, jogurt naturalny, wodę, cukier i proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj na gładką masę. Ciasto odstaw na 15 minut.
- Smażenie i podawanieRozgrzej patelnię, posmaruj olejem. Smaż na niej kolejno nieco grubsze naleśniki. Złóż je tak, jak lubisz. Podawaj polane truskawkami zblendowanymi z cukrem i ozdobione talarkami banana.
Jak podać naleśniki jogurtowe?
Naleśniki jogurtowe doskonale smakują w zestawieniu z owocami sezonowymi, jednak można je też podać inaczej. Można je posmarować dżemem, kremem czekoladowym czy serkiem homogenizowanym albo polać miodem. W sumie wystarczy je posypać samym cukrem pudrem lub cukrem przesianym z wanilią albo cynamonem.
Czytaj też:
Te naleśniki są puszyste jak chmurka. Spróbujesz raz i zakochasz się bez pamięciCzytaj też:
Te naleśniki możemy jeść codziennie. Jeden dodatek do ciasta sprawia, że są pożywne