W tygodniu to kolacja jest w moim domu najatrakcyjniejszym posiłkiem. Mam więcej czasu na jej przygotowanie, więc zawsze staram się, by nie były to kanapki. Doskonałą propozycją na wieczorny posiłek jest wytrawna tarta. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ja jednak sięgam po ciasto francuskie i układam na nim składniki niczym na pizzy. Wszyscy się zajadają.
Co dodać do wytrawnej tarty?
Wytrawna tarta to doskonały pomysł na kolację, przekąskę, a nawet obiad. Wszystko zależy od tego, jak ją przyrządzimy i jak duże porcje podamy. Spód do wytrawnej tarty można zrobić z ciasta kruchego lub wytrawnego, zaś na jej wierzchu ułożyć przeróżne składniki. Doskonale sprawdzą się tu warzywa, grzyby, wędliny i ser. Warto je łączyć w różnych kombinacjach i ułożyć na warstwie sosu lub zalać masą, która po zapieczeniu zwiąże wszystkie składniki.
Wytrawna tarta niczym pizza
Tym razem wytrawną tartę przygotowałam na wzór pizzy. Spód jednak zrobiłam z ciasta francuskiego, bo miałam pod ręką gotowe. Wystarczyło tylko posmarować je prostym sosem, posypać serem i ułożyć na wierzchu kilka warzyw. Po upieczeniu powstała apetyczna kolacja, którą każdy zjadł z ochotą.
Przepis: Tarta à la pizza
Wytrawna tarta na cieście francuskim z dodatkiem warzyw i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 150 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- kiść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówCiasto francuskie rozwiń na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je z wyjątkiem brzegów śmietaną, posyp solą i pieprzem, a także startą mozzarellą i parmezanem. Na wierzchu ułóż paski papryki, krążki cebuli i połówki pomidorków. Całość skrop oliwą z oliwek.
- PieczenieWytrawną tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni, a ser się roztopi. Przed podaniem potrawę posyp listkami świeżej bazylii. Podawaj krojoną w prostokąty.
Jak uatrakcyjnić smak i wygląd wytrawnej tarty?
Wytrawną tartę warto uatrakcyjnić i ozdobić smacznymi dodatkami. Po upieczeniu można ją posypać np. listkami bazylii, rukoli lub szpinaku. Można też sięgnąć np. po kozi twaróg czy ser feta, które również podniosą smak potrawy i sprawią, że nabierze ona jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
Czytaj też:
Pyszną kolację zrobisz z gotowego ciasta. Niewiele pracy, a każdy się najadaCzytaj też:
Ciasto francuskie kroję w kwadraty i kładę pyszny farsz. Tymi rożkami zajada się cała rodzina