Kiedy po całym dniu masz ochotę coś zjeść, a godzina jest późna, warto postawić na dania lekkie i zdrowe. Taka jest ta sałatka, a sekret jej smaku to połączenie pikantnych, chrupiących rzodkiewek i słodkich soczystych truskawek. Wszystko łączy cebula marynowana w prostym dressingu.
Jak robić lekką sałatkę z rzodkiewką?
Przygotowania sałatki z rzodkiewką zacznij od zamarynowania cebuli. Dzięki temu nieco skruszeje, a sam dressing nabierze więcej smaku. Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać dowolną sałatę, ale też rukolę, roszponkę czy gotowe miksy sałatkowe.
Aby robić sałatkę, wystarczy rozdrobnić składniki i wymieszać. Kropką nad i jest dodatek orzeszków piniowych, koniecznie uprażonych na suchej patelni. Jeśli nie masz pinioli (są to drogie orzechy), śmiało zastąp je orzechami włoskimi lub prażonymi pestkami słonecznika czy dyni.
Przepis: Sałatka z rzodkiewką i truskawkami
Lekka sałatka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 268 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100 g truskawek
- 1 czerwona cebula
- 50 g orzechów piniowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie cebuliWymieszaj oliwę, ocet, miód, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój i dodaj do dressingu. Odstaw na kilkanaście minut.
- Robienie sałatkiOrzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Sałatę porwij na kawałki, truskawki i rzodkiewkę pokrój. W misce wymieszaj sałatę, truskawki, rzodkiewki i marynowaną cebulę. Posyp wszystko orzeszkami.
Inne pomysły na lekką sałatkę z rzodkiewką i truskawkami
Przepis na sałatkę można modyfikować i uzupełniać ulubionymi dodatkami. Przede wszystkim do sałatki można dodać różnego rodzaju sery, które zwiększą jej pożywność. Może to być słona feta, sery kozie czy mocno śmietankowa burrata. Dobrze sprawdzi się też grillowany ser halloumi.
Do sałatki można dodać chrupiące grzanki, zarówno w formie chrupiących kanapeczek (mogą być posmarowane np. pastą z oliwek lub masełkiem czosnkowym), jak i pokrojonych w kostkę kawałków wrzuconych bezpośrednio do sałatki. Jeśli lubisz w sałatkach mieć mięsny lub rybny akcent, dodaj do sałatki wędzonego na zimno łososia lub kawałki szynki.
Czytaj też:
Te dwa warzywa to duet idealny. Placki wychodzą tak pyszne, że będziesz robić je non stopCzytaj też:
Kultowa sałatka z lat 90 wraca na stoły. Zrób ją dziś i poczuj ten obłędny smak