Ta pożywna sałatka ryżowa sprawdzi się nie tylko na kolację. Cała rodzina ją uwielbia

Ta pożywna sałatka ryżowa sprawdzi się nie tylko na kolację. Cała rodzina ją uwielbia

Dodano: 
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Pożywna sałatka to doskonała propozycja na kolację, sycącą przekąskę czy lunch do pracy. Jedną z najlepszych robię z ryżu i pysznego dodatku. Zajmuje mi to dosłownie chwilę, a cała rodzina się zajada.

Podstawą pożywnej sałatki mogą być różne składniki. Lubię dodać do niej makaron lub ryż, a także produkt o dużej zawartości białka. Może to być np. pieczony filet z kurczaka, jajko ugotowane na twardo czy szynka. Jednak najłatwiej smaczny efekt uzyskać, dodając do sałatki tuńczyka z puszki. Jest nie tylko zdrowy, ale też wprowadza do potrawy niepowtarzalny aromat.

Jak przygotować ryż do sałatki?

Ryż przeznaczony do sałatki należy ugotować na sypko. Najlepiej sięgnąć po ryż długoziarnisty, np. jaśminowy, basmati. Można też postawić na ryż parboiled lub pełnoziarnisty. Ryż biały, długoziarnisty gotuje się najszybciej, bo wystarczy mu 12-15 minut. Ryż parboiled potrzebuje 15-18 minut, zaś pełnoziarnisty nawet 30 minut gotowania. By ryż wyszedł sypki nie należy przesadzać z ilością wody. Biały gotuje się w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody, parboiled 1 część ryżu na 2-2,5 części wody, a pełnoziarnisty 1 część ryżu na 2,5 części wody.

Jak zrobić ryżową sałatkę z tuńczykiem?

Ugotowany ryż przeznaczony na sałatkę należy wystudzić. Potem pozostaje go tylko wymieszać z kawałkami tuńczyka z puszki oraz z kilkoma warzywami i sosem.

Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka z ryżu, tuńczyka z puszki i kolorowych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 2 średnie pomidory
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 10–12 czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, wystudź. Pomidory umyj, pokrój w sporą kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Oliwki odsącz, pokrój w plasterki. Tuńczyk odsącz z zalewy, podziel na kawałki.
  2. Łączenie składnikówRyż przełóż do salaterki, dodaj do niego pozostałe przygotowane składniki, wymieszaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku, posyp listkami bazylii.

Te składniki też pasują do sałatki ryżowej z tuńczykiem

Tym razem do mojej sałatki ryżowo-tuńczykowej dorzuciłam pomidory, paprykę i oliwki. Jednak można też do niej dorzucić zupełnie inne składniki. Dobrze będą pasować np.: kukurydza lub groszek z puszki, cebulka dymka, ogórek kiszony, kapary.

Czytaj też:
Nie masz pomysłu na lekką kolację? Ta sałatka z niezawodnego trio ratuje moje wieczory
Czytaj też:
Dwa proste warzywa, a efekt zaskoczył wszystkich! Zrób tę sałatkę i podaj ją bliskim