Gdy moja rodzina ma ochotę na niezwykłą kolację, zwykle robię racuchy. To jedna z tych potraw, które można przygotować w zasadzie z niczego. W każdym razie nie trzeba tu żadnych wyszukanych produktów. Maślankę, mąkę i jajka mam zawsze w swoich zapasach. Wiosną dorzucam jednak do ciasta sezonowy produkt, który dodaje racuchom niepowtarzalnego smaku.
Czym spulchnić ciasto na racuchy?
Racuchy powinny być lekkie i puszyste. By takie wyszły, trzeba do nich dodać trochę spulchniacza. Mogą nim być drożdże świeże lub suszone. Minusem jest jednak fakt, że ciasto z dodatkiem drożdży musi rosnąć, więc przygotowanie takich racuchów trzeba zacząć odpowiednio wcześniej. Do ciasta na racuchy można też wsypać trochę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Soda jednak nieco przyciemnia ciasto, a jej smak może być wyczuwalny. Dlatego ja zwykle stawiam na proszek do pieczenia. Na nim racuchy robi się raz-dwa i wychodzą smaczne.
Jak zrobić puszyste racuchy na maślance?
Choć wiele osób do ciasta na racuchy dodaje mleko, to ja polecam sięgnąć po maślankę. Jest gęsta i kwaskowa, co doskonale wpływa na konsystencję i smak tej potrawy. Można ją zastąpić kefirem lub zsiadłym mlekiem. Do gęstego ciasta na racuchy wiosną dodaję też pokrojony rabarbar. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje posypka z cukru pudru.
Przepis: Racuchy z rabarbarem
Puszyste racuchy na maślance z dodatkiem proszku do pieczenia i rabarbaru
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3-4 łodygi rabarbaru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj cukier, jajka i maślankę, wymieszaj gładkie ciasto. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki o długości ok. 1 cm. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. oprószone cukrem pudrem.
Jakie owoce można dodać do ciasta na racuchy?
Do ciasta na racuchy zwykle dodaje się jabłka. Wiosną chętnie zastępuję je rabarbarem. Jednak to niejedyne owoce, jakie można dorzucić do racuchów. Dobrze sprawdzą się też kawałki truskawek, borówki czy pokrojone brzoskwinie z puszki.
Czytaj też:
Te racuchy smakują jak u babci. Sprawdź prosty przepis, który podbija sercaCzytaj też:
Puszyste, słodkie racuchy robię na maślance. Przepis babci nigdy mnie nie zawodzi