Maślankowy koktajl pij dla smaku i zdrowia jelit. Jest idealny na diecie

Maślankowy koktajl pij dla smaku i zdrowia jelit. Jest idealny na diecie

Dodano: 
Koktajl maślankowy
Koktajl maślankowy Źródło: Shutterstock / Skilful
Wystarczy maślanka i kilka zdrowych dodatków, aby zrobić pyszny koktajl, który działa niczym miotełka dla jelit.

Koktajle na maślance to zawsze dobry wybór dla zdrowia. To jednocześnie napój, który można wkomponować w pyszne koktajle na wiele sposobów. Nasza propozycja to proste połączenie z bananem, siemieniem lnianym i nutką mięty.

Dlaczego warto pić maślankę?

Wiele osób ceni maślankę, za jej orzeźwiający i przyjemnie kwaśny smak. Jednocześnie maślanka ma mało kalorii (40 w 100 ml) i wysoką wartość odżywczą. W składzie maślanki składzie jest między innymi wapń, fosfor, potas, selen, cynk, magnez czy witaminy z grupy B. Maślanka wzmacnia kości, stawy i zęby, sprzyja zdrowiu serca i całego układu krążenia, jest sprzymierzeńcem dla osób dbających o zdrowie jelit i zdrową sylwetkę.

Jak zrobić koktajl z maślanki?

Nie ma nic prostszego, niż zrobienie koktajlu: wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Banan doda słodyczy i nieco zrównoważy kwaśny smak maślanki, mięta podkreśli orzeźwiający charakter napoju, a siemię lniane wesprze jego pozytywny wpływ na jelita.

Rada: jeśli nie masz maślanki lub jej nie lubisz, nieco łagodniejszy w smaku koktajl możesz zrobić na bazie jogurtu naturalnego albo skyru.

Przepis: Koktajl maślankowy

Pyszny koktajl dla zdrowia jelit.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
279

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 dojrzały banan
  • 3 listki świeżej mięty
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluZmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl. Jeśli chcesz go podać w efektownej formie, udekoruj dodatkowymi listkami mięty.

Inne pomysły na maślankowe koktajle

Koktajle na bazie maślanki można komponować z różnymi dodatkami. Bardzo polecamy, aby wykorzystywać tu sezonowe owoce. Z maślanką świetnie skomponują się dojrzałe truskawki, jagody czy maliny. Do napoju można też dodawać płatki owsiane, nasiona chia czy namoczone wcześniej orzechy albo migdały.

Jeśli szukasz zdrowszych niż cukier sposobów na dosłodzenie owsianki, wykorzystaj takiej dodatki jak namoczone wcześniej suszone daktyle czy obecne w naszym przepisie banany (im bardziej dojrzałe, tym słodsze).

Czytaj też:
Biorę kubek maślanki i pół kilo truskawek. Po godzinie zajadam pyszne ciasto
Czytaj też:
Z maślanki i wiosennego przysmaku robię puszyste racuchy. Są lepsze od tych z jabłkami