Torcik Mimoza (ciasto Mimoza) zachwyca smakiem i efektownym wyglądem. Puszysty biszkopt, przełożony kremem na bazie domowego budyniu i śmietanki kremówki, na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości, stając się gwiazdą rodzinnych uroczystości.
Ciasto Mimoza – efektowny deser na specjalne okazje
Torcik Mimoza to ciasto inspirowane kuchnią włoską, które gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Nie jest to tradycyjny, ciężki tort z maślaną masą, ale lekkie jak chmurka połączenie umiarkowanie słodkiego biszkoptu i śmietankowej masy. Ciasto rozpływa się w ustach i pięknie prezentuje się na stole. We Włoszech ciasto Mimoza jest tradycyjnie serwowane na Dzień Kobiet. Wysoki biszkopt jest wydrążany w środku, wypełniany kremem, a następnie obsypywany okruszkami ciasta. Ja odkrawam ranty ciasta, kroję biszkopt na 3 blaty, nasączam wodą z sokiem z cytryny i limonki, a następnie przekładam kremem i obsypuję pokruszonym ciastem.
Wskazówka: możesz wzbogacić smak ciasta Mimoza, smarując biszkoptowe blaty marmoladą/dżemem o kwaskowatym smaku np. z czarnej porzeczki, konfiturą śliwkową lub kremem czekoladowym.
Jak zrobić torcik Mimoza?
Torcik Mimoza nie wymaga wiele pracy. Polecam najpierw przygotować budyń, a następnie upiec biszkopt. Krem budyniowy powinien całkiem wystygnąć przed dodaniem bitej śmietany na krem. Do dekoracji tortu możesz użyć świeżych owoców (np. cytrusów).
Do tego przepisu robię domowy budyń (można przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce), ale możesz ułatwić sobie pracę i ugotować 2 budynie śmietankowe bez cukru w 800 ml mleka (200 ml odlej i rozpuść proszek) z dodatkiem skórki obranej z dużej cytryny i laski wanilii. Przed dodaniem budyniowego proszku mleko trzeba przecedzić.
Przepis: Torcik Mimoza
Obłędnie pyszny torcik biszkoptowy z kremem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 8 dużych jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 ml mleka
- 2 duże żółtka
- 50 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- skórka obrana z dużej cytryny
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
Na poncz:
- sok z połowy małej limonki
- sok z połowy małej cytryny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremuMleko zagotuj razem ze skórką obraną z cytryny i laską wanilii. Żółtka umieść w misce, dodaj cukier oraz mąkę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj do miski gorące mleko (przecedzone) i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przełóż masę do garnka, ustaw na palniku i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przykryj budyń folią spożywczą i wystudź.
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj roztopione masło, a następnie dodaj mąkę i wmieszaj ją silikonową szpatułką. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26-28 cm.
- PieczeniePiecz biszkopt w 175 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- KrojenieOdkrój ranty ciasta (biszkopt powinien mieć średnicę 24 cm) i rozdrobnij. Ciasto przekrój na 3 blaty, nasącz ponczem i pozostaw w temperaturze pokojowej.
- Ubijanie śmietany i łączenie z budyniemŚmietankę kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawaj bitą śmietanę do budyniu i mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie jednolity krem. Odłóż 6 łyżek kremu do dekoracji ciasta.
- WykonanieBiszkoptowe blaty przełóż masą. Boki i wierzch ciasta posmaruj wcześniej odłożonym kremem i obsyp okruszkami. Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało.
Kremowy torcik Mimoza zawsze podaję schłodzony. W Dzień Matki podaję go mojej mamie z jej ulubioną kawą.
Czytaj też:
To obłędnie delikatne ciasto jogurtowe robi furorę tej wiosny. Nie skończysz na jednym kawałkuCzytaj też:
Te pyszne muffinki robię 20 minut. Sekretem ich smaku są dwa dodatki