Przekładam gotowe placki i rumienię na patelni. Tę kolację na ciepło uwielbia cała rodzina

Przekładam gotowe placki i rumienię na patelni. Tę kolację na ciepło uwielbia cała rodzina

Dodano: 
Nadziewane placki tortilli
Nadziewane placki tortilli Źródło: Shutterstock / Hihitetlin
Co ciekawego podać na kolację? Jeśli macie pod ręką gotowe placki tortilli i kilka prostych dodatków, problem jest rozwiązany. Z tych składników raz-dwa przygotujecie na patelni smaczną i pożywną potrawę.

Placki tortilli są w moim domu popularne niemal tak samo, jak naleśniki. Zwykle kupuję gotowe, bo lubię mieć taki awaryjny produkt pod ręką. Dosyć długo zachowują świeżość, więc gdy nie mam pomysłu na kolację, czy po prostu zabraknie pieczywa, sięgam właśnie po tortillę. Dziś pokażę wam, jak prosto zamienić ją w solidne danie.

Kilka słów o tortilli

Tortilla to cienki, płaski placek charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je smażyć, piec, grillować i zawijać, tworząc wrapy. Są podstawą takich słynnych potraw, jak quesadilla, burrito, tacos, enchiladas czy fajitas.

Jak zrobić quesadilla czyli nadziewane placki tortilli?

Gdy mamy gotowe placki tortilli, zamienienie ich w quesadillę trwa tylko chwilę. Wystarczy przełożyć dwa placki pożywnym farszem i załość podgrzać np. na patelni. W ten sposób placki się przyrumienią i zrobią się chrupiące, a dodany do farszu ser roztopi się, zlepiając warstwy ciasta.

Przepis: Quesadilla z kurczakiem

Placki tortilli przekładane pożywnym farszem z kurczaka i warzyw i smażone na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gotowe placki tortilli
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 120 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Smażenie dodatkówPiersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Przypraw je papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Obsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i osączoną kukurydzę. Całość chwilę podsmaż, przełóż na talerz.
  2. Smażenie quesadillaNa patelni do naleśników rozgrzej trochę oleju. Połóż na niej placek tortilli, rozłóż na nim połowę farszu, posyp serem, przykryj drugim plackiem tortilli, lekko dociśnij. Smaż 2-3 minuty, aż placek się przyrumieni, a ser się zacznie roztapiać. Wtedy przy pomocy talerza obróć quesadilla na drugą stronę i też ją przyrumień. W ten sam sposób przygotuj drugą quesadillę. Każdą przekrój na pół, a potem pokrój na mniejsze kawałki.

Inne pomysły na farsz do tortilli

Placki tortilli zwykle przekładam podsmażonym mięsem kurczaka, bo bardzo lubią je moje dzieci. Jednak można tez sięgnąć po inne rodzaje mięsa, np. filet z piersi indyka czy mieloną wołowinę. Doskonałym dopełnieniem mięsnego farszu są zawsze warzywa. Może to być np. fasola podsmażona z cebulą, warzywa świeże lub grillowane. Oczywiście quesadillę można też przygotować w wersji bezmięsnej. Wtedy można ją nadziać np. fasolą, awokado, kukurydzą i salsą pomidorową czy hummusem i grillowanymi warzywami.

Czytaj też:
Mieszam makaron z kilkoma prostymi dodatkami i mam pyszną sałatkę. Jest tania i zdrowa
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostej masy robię lekką kolację. Tę potrawę we włoskim stylu pokochała moja rodzina