Z 2 szklanek maślanki i kilku tanich dodatków robię górę racuchów. Są w sam raz na kolację

Z 2 szklanek maślanki i kilku tanich dodatków robię górę racuchów. Są w sam raz na kolację

Dodano: 
Racuchy na maślance
Racuchy na maślance Źródło: Shutterstock / Dmitry-Arhangel 29
Nie macie pomysłu na kolację? Jak znajdziecie w lodówce maślankę, możecie skorzystać z mojej propozycji. Oto przepis na puszyste, tanie racuchy, które można też zrobić na kefirze czy zsiadłym mleku. Rodzina będzie zachwycona.

Racuchy to prosta potrawa, którą większość z nas kojarzy pewnie z dzieciństwa. Puszyste, rozpływające się w ustach, można było jeść przez cały dzień. Takimi właśnie smakołykami raczyły nas mamy i babcie. Ja też często je przygotowuję swojej rodzinie, bo wszyscy je lubimy. A co ważne – można je zrobić z prostych, tanich składników.

Jaki płyn dodać do ciasta na racuchy?

Do ciasta na racuchy zazwyczaj dodaje się mleko. Jednak, gdy zastąpicie je maślanką, mlekiem zsiadłym czy kefirem, będą smaczniejsze i o wiele bardziej puszyste. To dlatego, że te kwaśne płyny reagują z proszkiem do pieczenia, co jeszcze mocniej spulchnia ciasto. A kwaskowy smak ciasta doskonale idzie w parze np. ze słodkim jabłkiem czy posypką z cukru pudru.

Jak zrobić racuchy na maślance z tartym jabłkiem?

Racuchy na maślance robi się podobnie, jak te na mleku. Mleko trzeba tylko zastąpić tym orzeźwiającym płynem, a ponieważ jest on dość gęsty, do ciasta dodaje się trochę mniej mąki. Ciasto spulchniam proszkiem do pieczenia, którego działanie można też nieco wzmocnić niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej. Do ciasta dodaję starte na dużych oczkach jabłko. Świetnie nawilża ciasto i sprawia, że racuchy nabierają słodko-kwaśnego smaku.

Przepis: Racuchy z jabłkiem na maślance

Puszyste racuchy na maślance i proszku do pieczenia wzbogacone tartym jabłkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW dużej misce umieść mąkę, jajka i maślankę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj gładkie ciasto. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem.

Jak podać racuchy z jabłkiem?

Racuchy z jabłkiem najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Można jednak też posmarować je dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym. Z przyjemnością zjada się je też, gdy są zimne. Dlatego można je spakować do pracy czy dzieciom do szkoły. Najlepiej zawinąć je wcześniej w ręcznik papierowy, a potem włożyć do lunchboxa.

Czytaj też:
Rodzina błaga, żebym robił ją częściej. Zapiekanka makaronowa z kilku składników już w pół godziny
Czytaj też:
Zrób tę sałatkę na kolację, a jak zostanie, zabierz do pracy. Pyszne danie z tuńczykiem