Racuchy to prosta potrawa, którą większość z nas kojarzy pewnie z dzieciństwa. Puszyste, rozpływające się w ustach, można było jeść przez cały dzień. Takimi właśnie smakołykami raczyły nas mamy i babcie. Ja też często je przygotowuję swojej rodzinie, bo wszyscy je lubimy. A co ważne – można je zrobić z prostych, tanich składników.
Jaki płyn dodać do ciasta na racuchy?
Do ciasta na racuchy zazwyczaj dodaje się mleko. Jednak, gdy zastąpicie je maślanką, mlekiem zsiadłym czy kefirem, będą smaczniejsze i o wiele bardziej puszyste. To dlatego, że te kwaśne płyny reagują z proszkiem do pieczenia, co jeszcze mocniej spulchnia ciasto. A kwaskowy smak ciasta doskonale idzie w parze np. ze słodkim jabłkiem czy posypką z cukru pudru.
Jak zrobić racuchy na maślance z tartym jabłkiem?
Racuchy na maślance robi się podobnie, jak te na mleku. Mleko trzeba tylko zastąpić tym orzeźwiającym płynem, a ponieważ jest on dość gęsty, do ciasta dodaje się trochę mniej mąki. Ciasto spulchniam proszkiem do pieczenia, którego działanie można też nieco wzmocnić niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej. Do ciasta dodaję starte na dużych oczkach jabłko. Świetnie nawilża ciasto i sprawia, że racuchy nabierają słodko-kwaśnego smaku.
Przepis: Racuchy z jabłkiem na maślance
Puszyste racuchy na maślance i proszku do pieczenia wzbogacone tartym jabłkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW dużej misce umieść mąkę, jajka i maślankę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj gładkie ciasto. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz je cukrem pudrem.
Jak podać racuchy z jabłkiem?
Racuchy z jabłkiem najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Można jednak też posmarować je dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym. Z przyjemnością zjada się je też, gdy są zimne. Dlatego można je spakować do pracy czy dzieciom do szkoły. Najlepiej zawinąć je wcześniej w ręcznik papierowy, a potem włożyć do lunchboxa.
Czytaj też:
Rodzina błaga, żebym robił ją częściej. Zapiekanka makaronowa z kilku składników już w pół godzinyCzytaj też:
Zrób tę sałatkę na kolację, a jak zostanie, zabierz do pracy. Pyszne danie z tuńczykiem