Rodzina błaga, żebym robił ją częściej. Zapiekanka makaronowa z kilku składników już w pół godziny

Rodzina błaga, żebym robił ją częściej. Zapiekanka makaronowa z kilku składników już w pół godziny

Dodano: 
Zapiekanka z kurczaka, brokułu i makaronu
Zapiekanka z kurczaka, brokułu i makaronu Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Co dziś na obiad? Jeżeli chcesz zyskać pewność, że domowy posiłek ekspresowo zniknie z talerzy, to koniecznie przygotuj szybką i pyszną zapiekankę z kurczaka, brokułu i makaronu.

Sycąca zapiekanka to zawsze trafiony pomysł na obiad oraz kolację, a także doskonały sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek mięsa, warzyw i innych produktów. Z poniższym przepisem przygotujesz pyszny obiad dla rodziny w 35 minut lub krócej, o ile masz w lodówce ugotowanego/usmażonego kurczaka i ugotowany makaron.

Jak zrobić sycącą zapiekankę z kurczaka, brokułu i makaronu?

Trzy tanie składniki główne i kilka dodatków – tyle wystarczy, żeby w 15 minut po brzegi wypełnić naczynie żaroodporne i wstawić zapiekankę do piekarnika. Wykorzystasz różny makaron, np. rurki, świderki, kokardki i grube wstążki. Ja najczęściej używam grubych rurek Rigatoni (ugotowanych al dente), które świetnie zbierają aksamitny sos.

Sos robię z podsmażonej z przyprawami piersi kurczaka (może być też mięso obrane z udźca i podudzi), cebuli, czosnku, śmietany 12% i parmezanu. Do naczynia dorzucam również surowe różyczki brokułu (jeżeli preferujesz miękkie warzywa, to polecam zblanszować brokuł przed pieczeniem). Wierzch potrawy posypuję startym parmezanem, ale możesz użyć innego sera np. gouda, mozzarella, camembert, gorgonzola. Niezbędnym dodatkiem do mojej zapiekanki są komponujące się ze smakiem pozostałych składników zioła prowansalskie. Dzięki nim sos nabiera charakteru.

Wskazówka: sos możesz również zrobić ze śmietanką kremówką 30 lub 36%, która sprawi, że zyska delikatny, słodkawy posmak i wyjdzie bardziej kremowy.

Przepis: Zapiekanka z kurczaka, brokułu i makaronu

Wygląda niesamowicie apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
808 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 12%
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżk1 oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  2. Smażenie dodatkówMięso pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Oprósz solą oraz pieprzem i smaż, aż zyska złoty kolor. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie umyj i podziel brokuł na niewielkie różyczki.
  3. Dodanie śmietany i parmezanuDodaj na patelnię śmietanę oraz zioła prowansalskie i wymieszaj. Gotuj 3-4 minuty, często mieszając. Wyłącz grzanie i dodaj połowę parmezanu. Wymieszaj składniki i ewentualnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. WykonanieMakaron oraz zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Dodaj brokuły i posyp wierzch potrawy resztą parmezanu.
  5. PieczeniePiecz zapiekankę w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut.

Zapiekanka z podsmażonym kurczakiem i podgotowanym makaronem nie wymaga długiego pieczenia – zapiekam potrawę przez 20 minut. Jeżeli użyjesz mięsa drobiowego z wczorajszego obiadu, to wystarczy 10 minut zapiekania w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Zrób tę sałatkę na kolację, a jak zostanie, zabierz do pracy. Pyszne danie z tuńczykiem
Czytaj też:
Siekaną kapustę mieszam z jajkami. Spróbuj, a zapomnisz o innych szybkich zapiekankach