cPasty do pieczywa to doskonały wynalazek. Można je zrobić z prostych składników, a za każdym razem smakują nieco inaczej. I nie chodzi tu tylko o nieco inny zestaw składników, ale też o ich doprawienie. To akurat może być bardzo delikatne lub wyraziste i ostre. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych.
Z czym można połączyć tuńczyka w paście?
Tuńczyk z puszki to bardzo wygodny produkt, na bazie którego można przygotować smaczną i pożywną pastę. By nabrała smaku, warto zestawić go z: ugotowanymi na twardo, posiekanymi jajkami, a także z twarogiem, startym serem, majonezem, szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Dobrze też będzie smakować pasta tuńczykowa z dodatkiem cebuli czy kiszonego ogórka.
Jak zrobić pastę z twarożku ziarnistego i tuńczyka?
Pasta z twarożku ziarnistego (tzw. cottage cheese) i tuńczyka z puszki jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Ma też wysoką zawartość białka, a także zdrowych tłuszczów, wapnia, fosforu i witaminy D. By miała pełniejszy smak warto wzbogacić ją posiekaną cebulą, szczypiorkiem czy koperkiem. Nie zaszkodzi jej też niewielki dodatek majonezu.
Przepis: Pasta z tuńczyka i twarożku ziarnistego
Smarowidło do pieczywa przygotowane z tuńczyka z puszki oraz z twarożku wiejskiego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 200 g twarożku ziarnistego
- 1/2 cebuli
- koperek
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Z twarożku odlej większość śmietanki (możesz ją wykorzystać do innej potrawy). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w miseczce. Dodaj do nich majonez, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać pastę z twarożku ziarnistego i tuńczyka?
Pastę z twarożku ziarnistego i tuńczyka na stół najlepiej podać w miseczce, tak by każdy mógł sobie ją nakładać na pieczywo. Jeśli chodzi o pieczywo, to warto sięgnąć po chleb z mąki pełnoziarnistej, orkiszowy czy z dodatkiem ziaren. Zawarte w nim węglowodany złożone, witaminy z grupy B i błonnik, doskonale dopełnią skład tego posiłku. Pastę tę można też podać na przekąskę np. na pieczywie chrupkim, na waflach ryżowych czy na krakersach.
Czytaj też:
Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowiCzytaj też:
Delikatną pastę rybną robię w 10 minut. Idealna do kanapek, wrapów i nie tylko! Odkryj jej sekret