Te rybne roladki miażdżą konkurencję na wigilijnym stole. Każdy chce ich spróbować

Te rybne roladki miażdżą konkurencję na wigilijnym stole. Każdy chce ich spróbować

Dodano: 
Roladki rybne na ciepło
Roladki rybne na ciepło Źródło: Shutterstock / Gorbenko Olena
Na wigilijnym stole stawia się zwykle bardzo tradycyjne potrawy. Gdy więc pojawią się na nim mniej znane dania, każdy chce ich spróbować. U mnie tak jest z roladkami rybnymi, które biją na głowę smażonego karpia czy śledzia w oleju.

Na moim stole wigilijnym przeważają tradycyjne potrawy. Zawsze staram się jednak czymś zaskoczyć moich najbliższych. Ostatnio zamiast smażonego karpia przygotowałam delikatne, ale pełne smaku roladki rybne. Wyglądały tak, że każdy chciał ich spróbować. A po spróbowaniu wszyscy wpadli w zachwyt. Czasami taka mała odmiana wychodzi wszystkim na dobre.

Jaka ryba nadaje się na roladki na ciepło?

Na roladki rybne najlepsze są dość zwarte filety bez skóry. Nie powinny być zbyt grube, by ładnie dały się zrolować. Można więc sięgnąć po halibuta, solę, pstrąga łososiowego czy łososia. Przed zrolowaniem warto upewnić się, czy ryba nie zawiera pozostałości ości. Jeśli takie są, należy je usunąć przy pomocy pęsety.

Jak zrobić aromatyczne rybne roladki?

Moje roladki rybne wychodzą takie aromatyczne, dzięki temu, że smaruję je pełną smaku mieszanką. A robię ją z musztardy, soku i skórki z pomarańczy. Mieszanka ta dodaje roladkom wyrazistego, orzeźwiającego smaku, świetnie też je dekoruje. Poza tym doskonale komponuje się ze szpinakowym, lekkim nadzieniem.

Przepis: Roladki rybne na ciepło

Roladki rybne ze szpinakiem i pastą musztardowo-pomarańczową

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 6 cienkich filetów z soli lub halibuta
  • 100 g świeżych liści szpianku
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Formowanie roladekFilety rybne oczyść, opłucz, osusz. Każdy oprósz solą i pieprzem. Szpinak opłucz, osusz. Na każdym filecie połóż 2-3 warstwy szpinaku i pokrojony w paski plaster sera. Zwiń filety, tworząc roladki. Zepnij je wykałaczkami.
  2. Pieczenie roladekPomarańczę wyszoruj, sparz, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Skórkę z pomarańczy wymieszaj z olejem i musztardą. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania. Skrop je sokiem z pomarańczy, wierzch posmaruj mieszanką musztardy i skórki. Naczynie przykryj, roladki piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Do roladek rybnych warto podać sos przygotowany z soku z pomarańczy, musztardy i masła.

Czym nadziać rybne roladki?

Roladki rybne można nadziać różnymi składnikami. Najprościej jest sięgnąć po świeże liście szpinaku, które nie sprawiają problemu przy rolowaniu i nie trzeba ich jakoś specjalnie przygotowywać. Jednak zamiast liści szpinaku możecie też użyć cienkich plasterków cukinii czy marchewki. Można je też posmarować zielonym pesto lub włożyć do środka pokrojone w słupki różne warzywa, np. marchewkę, paprykę, cukinię.

Czytaj też:
To najzdrowsza wersja karpia. W wielu domach jest obowiązkowym daniem na Wigilii
Czytaj też:
Obtaczam karpia w prostej mieszance i kładę na tłuszcz. Tak usmażona ryba jest pyszna i chrupiąca

Źródło: smaki.pl