Smaku mojemu barszczowi dodaje zaskakujący dodatek. Mało kto wpadłby na ten pomysł

Smaku mojemu barszczowi dodaje zaskakujący dodatek. Mało kto wpadłby na ten pomysł

Dodano: 
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony Źródło: Shutterstock / PT1565
Barszcz czerwony to popularna, wigilijna zupa. Zwykle czuć w niej nuty czosnku i majeranku. Jednak mój barszcz ma zgoła inny smak. Doskonale podkreślam go słodkawym wywarem i muszę przyznać, że rodzinie bardzo smakuje.

Podstawą barszczu czerwonego są oczywiście buraki ćwikłowe. To jednak, jaki smak ostatecznie będzie miał ten wywar, zależy od użytych dodatków i przypraw. Ja i moja rodzina uwielbiamy barszcz wigilijny o lekko słodkawym smaku. Dlatego gotuję go z dodatkiem owocowego wywaru. Wy też spróbujcie, a z pewnością będziecie zachwyceni.

Czym dosmaczyć barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to czysta zupa, która może być pikantna, dość neutralna w smaku lub słodkawa. Przygotowując barszczyk na ostro, warto go doprawić sporą ilością pieprzu. Neutralny, najpopularniejszy barszcz czerwony, pachnie czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Słodkawy barszcz czerwony zyskuje swój specyficzny smak dzięki dodatkowi wywaru z suszonych śliwek, a także goździków i miodu.

Jak zrobić barszcz czerwony ze śliwkami?

Przygotowując barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek, najpierw trzeba upiec lub ugotować buraki, a potem namoczyć śliwki. Następnie starte buraki gotuje się w wodzie, którą łączy się z wywarem ze śliwek. To podstawa barszczu, którą warto doprawić miodem, goździkami, solą i pieprzem. Dobrze jest też dodać trochę soku jabłkowego, a także skórkę otartą z cytryny. Dzięki tym wszystkim dodatkom barszcz będzie pełen smaku.

Przepis: Barszcz czerwony ze śliwkami

Aromatyczny, słodkawy barszcz wigilijny z dodatkiem suszonych śliwek

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 100 g suszonych śliwek
  • kawałek skórki z cytryny
  • 2-3 goździki
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • miód do smaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Ugotuj w wodzie lub upiecz w piekarniku. Wystudź je, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Przygotowanie wywaru ze śliwekŚliwki opłucz, namocz w 2 szklankach letniej, przegotowanej wody. Dodaj do nich goździki i skórkę z cytryny. Gotuj całość ok. 10 minut, przecedź.
  3. Gotowanie wywaru z burakówBuraki zalej 4 szklankami gorącej wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wywar przecedź przez sito.
  4. Łączenie wywarówDo wywaru buraczanego dodaj wywar śliwkowy i sok jabłkowy. Całość zagotuj, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.

Z czym podać barszcz czerwony?

Barszcz czerwony na wigilijny stół zwykle podaje się z uszkami z grzybowym farszem. Jednak to niejedyny doskonały dodatek do barszczu. Można go też bowiem zaserwować z krokietami, pasztecikami lub różnymi formami z ciasta francuskiego.

Czytaj też:
4 kroki do apetycznie czerwonego barszczu, czyli jak uniknąć wigilijnej wpadki
Czytaj też:
Barszcz czerwony z krokiecikami z grzybami i serkiem puszystym Almette z ziołami