Przygotowując ostatnio szybką kolację dla rodziny, postanowiłem zestawić pełnoziarniste pieczywo tostowe z awokado i jajkiem. Połączenie okazało się genialne w smaku. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, a nie pożałujesz. Każdy będzie zajadał się tym zdrowym posiłkiem.
Dlaczego warto sięgać po tę lekką kolację?
Nie bez powodów do robienia tostów wybieram chleb pełnoziarnisty, który jest bogaty w błonnik. Dzięki temu posiłek jest dobry dla układu pokarmowego. Ponadto błonnik pomaga nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Natomiast awokado, które w mig zamieniam w pastę, dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczy, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia serca. Owoc ten zawiera również witaminy (E, C, K) i potas. Składniki te wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, dbają o skórę i regulują ciśnienie krwi. Ponadto regularne spożywanie awokado może przyczyniać się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu (czyli frakcji LDL).
Ostatni z głównych składników, jajko, to bogate źródło wysokiej jakości białka, witamin (A, D, B12) i minerałów (fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, selenu i magnezu). Argumentów za włączeniem jajek do diety jest też ich wpływ na budowanie masy mięśniowej i wspomaganie procesów metabolicznych w organizmie.
Jak zrobić tosty z awokado i jajkiem sadzonym?
Przygotowanie tostów to przysłowiowa bułka z masłem. A do tego wystarczą proste składniki: chleb, awokado i jajka. Jeśli nie wiesz, jak zrobić jajko sadzone, polecam sprawdzony sposób mojej koleżanki na idealne jajka sadzone.
Przepis: Tosty z pastą z awokado i jajkiem sadzonym
To idealna propozycja na lekką kolację, pożywne śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Danie jest szybkie do przygotowania i smaczne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 2 kromki tostowego chleba pełnoziarnistego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 10 świeżych liści bazylii
Sposób przygotowania
- Uszykowanie pasty z awokadoUmyte, dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a następnie miąższ z owocu. W tym celu wykorzystaj dużą łyżkę, którą musisz włożyć pomiędzy miąższ i skórkę. Widelcem rozgnieć awokado na pastę.
- Podgrzanie tostów i smażenie jajek sadzonychKromki chleba podgrzej w opiekaczu lub tosterze. W tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj na nią łyżkę oliwy i usmaż jajka sadzone bez soli.
- WykonanieTosty posmaruj grubszą warstwą pasty z awokado, połóż jajko sadzone i posyp solą oraz pieprzem. Wierzch posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Jak można modyfikować przepis na tosty z awokado i jakiem?
Te wyśmienite tosty możesz podać na talerzu razem z pomidorkami koktajlowymi i pokrojonymi w słupki ogórkami. Ponadto bazylię możesz zamienić na posiekany szczypiorek lub dymkę.
Jeśli nie masz awokado lub nie przepadasz za jego smakiem, możesz zastąpić ten składnik innymi zdrowymi dodatkami. Polecam na przykład ajvar – pastę warzywną z papryki i bakłażana, hummus, klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z suszonych pomidorów.
Czytaj też:
Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwycaCzytaj też:
Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskę