Tartę można przygotować nie tylko ze słodkim, ale także wytrawnym nadzieniem. Poniższy przepis łączy delikatność kruchego ciasta z bogactwem smaku 3 rodzajów sera oraz brokułów. Dodatkiem do nadzienia są jajka, które idealnie łączą składniki farszu.
Jak zrobić tartę z serem i brokułami?
Robię tartę na domowym kruchym cieście, ale możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego lub gotowego ciasta do tarty, które wystarczy ułożyć w formie i podpiec do zrumienienia. Podczas podpiekania spodu do tarty niezbędne jest korzystanie z obciążenia, które zapobiega powstawaniu wybrzuszeń i odpadaniu ciasta od rantu formy. Jeżeli nie masz specjalnych kulek do pieczenia tarty, to możesz obciążyć spód przed pieczeniem suchą fasolą, grochem lub ryżem.
Do farszu dodaję ser brie lub camembert, gorgonzolę i mozzarellę. Możesz użyć jednego lub kilku rodzajów ulubionego sera. Ser pleśniowy możesz zastąpić wyrazistym w smaku serem owczym lub serem kozim.
Zblanszowane różyczki brokuła oraz ser zalewam masą jajeczną, której smak możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, mieszając jajka z np. świeżymi oraz suszonymi ziołami. Do tarty możesz również dodać inne składniki np. pokrojoną wędlinę i ulubione warzywa, choćby paprykę słodką lub papryczkę chili.
Przepis: Tarta z serem i brokułami
Tarta z serem i brokułami smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Tą elegancką potrawą na pewno zaskoczysz rodzinę i przyjaciół. Proporcje w przepisie policzone są do formy o średnicy 24 cm.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 130 g zimnego masła
- sól
Na farsz:
- 1 mały brokuł
- 125 g sera brie
- 125 g sera gorgonzola
- 125 g sera mozzarella
- 3 średnie jajka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 oleju do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kruchego ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze skrobią ziemniaczaną i solą do dużej miski lub na stolnicę. Zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Dodaj pokrojone, zimne masło i szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw kruche ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Przygotowanie formyFormę do tarty wysmaruj cienką warstwą tłuszczu. Możesz pominąć ten krok, jeżeli korzystasz z formy z nieprzywierającą powłoką. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia oraz obciążenie, które ułożysz na podpiekanym spodzie.
- Pieczenie ciastaSchłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, a następnie przełóż do formy i delikatnie dociśnij do spodu i brzegów blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem, nałóż na nie papier do pieczenia i dodaj obciążenie. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz 15 minut. Po upływie czasu wstępnego pieczenia wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij papier razem z obciążeniem.
- Blanszowanie brokułaBrokuł umyj i podziel na małe różyczki. Zagotuj wodę i wrzuć do niej warzywo. Gotuj 2-3 minuty, a następnie przełóż różyczki brokuła na 2-3 minuty do miski z zimną wodą (do wody możesz dodać kostki lodu). Odsącz warzywo z nadmiaru wody na sitku.
- SmażenieCebule i czosnek obierz oraz bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni klarowane masło i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wyłącz grzanie i pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- WykonanieSer brie, gorgonzolę i odsączoną z zalewy mozzarellę pokrój na niewielkie kawałki. Jajka wbij do miseczki. Dodaj do nich ostudzoną zawartość patelni, sól oraz świeżo zmielony pieprz i wymieszaj. Na kruchym spodzie ułóż różyczki brokuła oraz sery. Zalej farsz masą jajeczną.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z tartą do gorącego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Tartę z serem i brokułami podawaj gorącą. Możesz przed podaniem posypać potrawę zieleniną np. natką pietruszki.
Porada: Jeśli macie chęć na wytrawną tartę, ale brakuje czasu na chłodzenie kruchego ciasta, możecie sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. Polecam genialny przepis na tartę z podsmażonymi pieczarkami i porem. To kolacja na ciepło, że palce lizać.
Czytaj też:
Nadziewam ciasto francuskie prostym farszem i piekę. Ten strudel zajadamy na przekąskę i ciepłą kolacjęCzytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę